Actie om boek over Lochemer Wim Aloserij aan NS Publieksprijs te helpen

0
Wim Aloserij (r) en auteur Frank Krake van het boek 'De laatste getuige' (foto: PR)

LOCHEM – Meer dan 40.000 exemplaren van het boek ‘De laatste getuige’, het verhaal van Lochemer Wim Aloserij, gingen het afgelopen half jaar al over de toonbank. Auteur Frank Krake tekende het verhaal op van de man die concentratiekampen en een scheepsramp overleefde. Aloserij overleed op 2 mei. Nu is een actie ontketend die het boek aan de NS Publieksprijs moet helpen. Daar zijn maar liefst 50.000 handtekening nodig.

Vanaf nu staan er op verschillende plekken in Lochem stembussen. Kijk onderaan dit bericht voor de locaties.

Auteur Frank Krake dook met Wim Aloserij in zijn verleden en reconstrueerde zijn adembenemende verhaal. Veel details en talrijke anekdotes kwamen na 75 jaar weer boven en vormden de basis voor een boek dat door de lezers enorm wordt gewaardeerd. Op diverse recensiewebsites wordt het boek met een gemiddelde van 4,5 tot 4,9 sterren beoordeeld, op een schaal van 5.

Vrijheid
,,Dat geeft aan hoezeer lezers de enorme veerkracht en levenslust van de hoofdpersoon en de puurheid van het verhaal waarderen. Je leest het verhaal als het ware door de ogen van Wim en je beseft, als je het boek uit hebt, wat hij allemaal heeft moeten doorstaan. Ook waardeer je onze huidige vrijheid des te meer, door het verleden beter te leren kennen”, aldus Frank Krake.

Promotie
Krake doet nu een gooi naar de NS Publieksprijs 2018 met zijn boek. ,,Ik vond dat Wim het verdiende dat het boek er super-professioneel uit zou zien en dat nergens op zou worden bespaard. Dat is gelukt met de luxe uitvoering. Ook wilde ik graag zelf aan het roer zitten om promotie en PR te optimaliseren. Zo hebben we TV- en radiospots gemaakt en een postercampagne verzorgd. Ook een toer langs boekhandels ontbrak niet. Zo heeft Wim bij Boekhandel Lovink een prachtige lezing verzorgd, net als bij vele andere boekhandels in het land”, aldus Krake.

Overlijden
Helaas overleed Wim Aloserij op 2 mei van dit jaar tijdens een herdenkingsreis naar Neuengamme en de Lübecker bocht. Ondanks zijn 94 jaar wilde hij daar graag zijn om zijn gevallen kameraden eer te bewijzen. Zijn toespraak in de Nieuwe Kerk, tijdens de Dodenherdenking en het aanbieden van het boek aan koning Willem-Alexander en koningin Maxima zou het absolute hoogtepunt zijn geweest van een hele bijzondere periode in zijn leven. Het heeft niet meer zo mogen zijn.

Stemmen van Lochemers
Zijn biograaf nam noodgedwongen die rol voor hem over. ,,Wat zou het een mooi eerbetoon zijn voor Wim als we de NS Publieksprijs winnen. Als iedere inwoner van 18 jaar en ouder uit de gemeente Lochem nu zijn stem uitbrengt op dit boek, dan denk ik dat we daarvoor voldoende stemmen binnenhalen. Hij heeft hier toch zo’n 30 jaar gewoond.”

Tot zaterdag 17 november kan worden gestemd en op woensdag 21 november wordt bij ‘De Wereld Draait Door’ de winnaar bekend gemaakt. ,,Als dat ‘De laatste getuige’ wordt, dan draag ik de prijs op aan Wim Aloserij”, zo belooft Krake.

Stemmen kan in Lochem!

Stemformulieren liggen gereed en stembussen staan opgesteld op de volgende locaties in de gemeente Lochem; Boekhandel Lovink, Bruna, Lochemse Croissanterie, VVV Lochem, gemeentehuis Lochem en AMI Kappers. Het campagneteam is op de volgende locaties aanwezig: Grote Kerk optreden Mannenkoor zaterdag 27 oktober, Schouwburg Lochem op 2, 7 en 8 november, centrum Lochem op 31 oktober en 7, 10 en 14 november en centrum Gorssel op 11 november.

Een geldige stem kan worden uitgebracht door op een stemformulier een kruisje te zetten bij dit boek en daaronder een e-mailadres in te vullen. Vervolgens kan het stemformulier in de stembussen worden gedeponeerd die op de genoemde locaties gereed staan.

Cap Arcona
De scheepsramp die prominent in het boek voorkomt betreft het tot zinken brengen van het cruiseschip Cap Arcona in de Lübecker Bocht in de laatste oorlogsdagen in 1945. Aan boord van het schip en op het begeleidende vrachtschip Thielbek waren ruim 7500 concentratiekamp gevangen. Daarvan overleefden slechts 380 mensen een bombardement. De aanval kwam niet de nazi’s maar van de Britse Royal Airforce.

VIDEO: Wim Aloserij in ‘Andere Tijden’

In 2011 was een aflevering van het tv-programma ‘Andere Tijden’ te zien, waarin Wim Aloserij uitgebreid aan het woord komt. Deze aflevering is HIER te bekijken.