‘Achterhoek FM trekt zondag de stekker eruit’

0

LOCHEM/VORDEN – Achterhoek FM, de lokale omroep voor Lochem, stopt ermee. Dat tekende Omroep Gelderland op uit de mond van vrijwilliger Dick Klein Geltink. Aanleiding is de weigering van de gemeente Lochem om een verzoek om financiële hulp te honoreren.

De omroep zou aanstaande zondag (5/6) om 13 uur al stoppen met uitzenden. Achterhoek FM – dat al uitzendt sinds 1992 – verkeert al langere tijd in zwaar weer. De advertentie-inkomsten kelderden. Het bestuur gaf in december al aan dat de situatie kritiek was. Er werd een verzoek bij de gemeente neergelegd om boven de jaarlijkse subsidie van 9000 euro dit jaar nog eens 9000 euro bij te dragen en in 2017 nog eens 6000 euro extra.

Afwijzing
De gemeenteraad van Lochem wees dat verzoek vorige week met een forse meerderheid van de hand. Slechts 6 van 17 raadsleden waren bereid de helpende hand toe te steken. Die 6 waren van GroenLinks en de PvdA. De meerderheid oordeelde dat cijfers en ambities van de omroep onvoldoende waren onderbouwd.

Machtiging
De omroep – die nog een zendmachtiging heeft tot 2020 – zendt uit vanuit een studio aan de Wiersserbroekweg. Dat ligt in het buitengebied van Vorden en dus in de gemeente Bronckhorst. De zender begon ooit als Vordense Lokale Omroep maar richtte zich later op de gemeente Lochem.

Radio573
In Lochem wordt momenteel gewerkt aan een nieuw radio-initiatief: Radio573. Daarbij gaat het om een internetstation, waarvoor geen zendmachtiging nodig is. Momenteel wordt daar nog uitsluitend non-stop-muziek uitgezonden met vanaf het komende najaar wil Radio573 ook nieuws- en andere programma’s gaan brengen. Meer hierover lees je HIER.