80-jarige Accordeonvereniging Concordia timmert aan de weg

0
Concordia presenteert Dummie de Mummie van Tosca Menten

LOCHEM – Op de oprichtingsakte van de Lochemse Accordeonvereniging Concordia prijkt de datum van 1 februari 1937. Dat betekent dat vereniging dit jaar de 80-ste verjaardag viert. Dit is aanleiding voor een aantal speciale activiteiten, waaronder een jubileumconcert op de Kleine Markt op 10 juni. Op 9 april is er eerst een voorstelling van ‘Dummie de Mummie’ in de Witte Kerk, in samenwerking met het NJAO en kinderboekenschrijfster Tosca Menten.

(Bron: dummiedemummie.nl)

Jeugdorkest
NJAO staat voor het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest. Het orkest bestaat uit zo’n 50 jonge accordeonisten tussen 12 en 26 jaar uit het hele land. Concordia is al jaren een ‘hofleverancier’ voor dit orkest. ‘Dummy de Mummy’ is een creatie van Tosca Menten. De schrijfster heeft er samen met het NJAO een muzikale voorstelling van gemaakt. Op 9 april schuiven jonge Lochemse accordeonisten aan in de Witte Kerk. Na de voorstelling kunnen kinderen zelf een accordeon omhangen om het ook eens te proberen. Bovendien is er een meet & greet met Tosca Menten en uiteraard Dummie zelf.
(Meer info onderaan dit artikel)

Jubileumconcert
Op zaterdag 10 juni volgt dan het gratis toegankelijke jubileumconcert op de Kleine Markt. ,,Het wordt een muzikale cocktail waarvoor we een aantal gasten uitnodigen, waaronder een koor en blazers”, vertelt Dinie Zweverink. Zij is de dirigent van zowel het jeugd- als het A-orkest van Concordia. Ze staat al 40 jaar voor het jeugdorkest.

Meespelen
In de aanloop naar 10 juni kunnen kinderen op een aantal zaterdagochtenden de eerste beginselen van het instrument leren. Tijdens het concert op de Kleine Markt mogen ze vervolgens aan een hopelijk groot publiek laten horen wat ze al kunnen. De basisschoolleerlingen uit de groepen 5 en 6 hebben onlangs al kennis kunnen maken met de accordeon. Ze kregen op school uitleg over het instrument en mochten het zelf proberen.

Kinderen
Met de activiteit op scholen hoopt de vereniging nieuwe jeugdleden te werven. Het jeugdorkest dreigt namelijk leeg te lopen nu weer een aantal leden gaat studeren. Dinie Zweverink: ,,We hopen de kinderen enthousiast te maken voor de accordeon. Vaak blijkt trouwens dat ouders dat enthousiasme niet meteen delen. De accordeon wordt vaak nog geassocieerd met hoempamuziek. Dat er tegenwoordige veel vaker pop en zelfs klassiek op wordt gespeeld weten veel mensen niet.” Zweverink merkt ook dat de ouders van de basisschoolleerlingen van nu tot de generatie behoren die zelf weinig of geen muziekles op school kregen. Muziek speelt daar vaak geen rol bij de opvoeding.

Openbare repetities
Concordia houdt regelmatig openbare repetities. Dit blijkt vaak een eye-opener voor sceptische ouders. Op deze manier hoopt de vereniging – zeker in dit jubileumjaar – nieuwe leden aan te trekken.

Later dit jaar werken het NJAO en Concordia nogmaals samen in Lochem. Daarover volgt later meer informatie.

Informatie Dummie de Mummie:
Wanneer: 9 april
Waar:        Witte Kerk, Graaf Ottoweg 2
Kosten:    7,50 (voorstelling)
                 15,00 (voorstelling, gesigneerd boek, muziek maken)
Kaarten:  Zweverink Muziek, Boekhandel Lovink en aan de deur.
                 Reserveren via e-mail dummie@njao.nl