4e Editie Bachweken Lochem: 14 maart tot en met 10 april [video’s]

0
Vincent van Amsterdam speelt Bach op accordeon tijdens de opening van de Bachweken (foto: Marco Borggreve/PR)

LOCHEM – De vierde editie van de Bachweken Lochem wordt gehouden van 14 maart tot en met 10 april. De opening vindt, net als vorig jaar, plaats in Museum MORE in Gorssel. De twee grote oratoria van Bach, de Johannes- en de Matthäus Passion, maken deel uit van het programma dat daarnaast vele interessante details kent. Daaronder zoals Bach op marimba, accordeon en op de beiaard van de Gudulakerk.

De Bachweken ontstonden in 2017 toen er voor het eerst plannen waren om zowel de Matthäus Passion als de Johannes Passion uit te voeren in de kerk. De Matthäus wordt daar al sinds jaar en dag uitgevoerd met een professionele bezetting, waaronder het Concertgebouw Kamerorkest en het Bachkoor Holland. Dat concert is steevast stijf uitverkocht.

Twijfel

Het Vocaal Ensemble Lochem stortte zich op de Johannes Passion en volgens voorzitter Boeije Jansen van de Stichting Bachweken Lochem ontstond toen even twijfel of dat niet teveel van het goede zou zijn voor de kleine landstad die Lochem nu eenmaal is. “Het idee ontstond om er dan maar een heel Bach-spektakel omheen te bouwen. Inmiddels weten we dat dit wonderwel is gelukt.”

Na uitstapjes naar andere componisten voert het Vocaal Ensemble ook dit jaar weer de Johannes weer op. Dit gebeurt op 21 maart. Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest onder leiding van Bas van den Heuvel neemt hieraan deel. De solisten zijn Seil Kim (evangelist, tenor aria’s), Joep van Geffen (Christus, bas-bariton), Wendy Roobol (sopraan), Daniël Elgersma (altus) en Berend Eijkhout (bariton). Het orgel wordt bespeeld door Dirk Luijmes.

Museum MORE

De opening in Museum MORE is vorig jaar erg goed bevallen en dus voor herhaling vatbaar. Secretaris Rien Wulffraat van de organiserende stichting zegt: “Voor het museum was de link tussen muziek en kunst geheel nieuw en ze waren erg enthousiast. En omdat de locatie perfect is keren we terug.”

In het museum treden – na de openingen door wethouder Henk van Zeijts – een tweetal bijzondere, jonge muzikanten op. Een van hen is de accordeonist Vincent van Amsterdam. Veel mensen zullen zijn instrument niet meteen associëren met Bach of klassieke muziek in het algemeen. Maar onder meer door de klankgelijkenis met een (kerk)orgel leent een accordeon zich er goed voor. Hieronder ter illustratie een video waarin Vincent van Amsterdam de Goldberg Variationen speelt.

Lees verder onder de video…

Tijdens de openingsavond treedt verder de cellist Jeroen den Herder op. Deze geboren Zutphenaar is cellodocent verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam. Hij is in de regio bekend als initiatiefnemer van het tweejaarlijkse Cellofestival Zutphen. Samen met violiste Janine Jansen en Folke Nauta vormde hij het Rembrandt Trio. Tien jaar lang was hij aanvoerder van het Cello Octet Conjunto Ibérico.

Jaap Nijstad

De link tussen de muziek en de kunst van Museum MORE wordt gelegd door de kunsthistoricus en oud-Lochemer Jaap Nijstad. Kaarten voor de opening bieden geen toegang tot het museum. Deze moeten apart worden aangeschaft. De Museumkaart en de BankGiro Loterij VIP-kaart geven gratis toegang.

De Matthäus Passion wordt dit jaar gehouden zaterdag 4 april. Naast het Concertgebouw Kamerorkest en het Bachkoor Holland is daar ook het Matrozenkoor weer van de partij. De muzikale leiding is in handen van Gijs Leenaars, die afgelopen november werd onderscheiden met de Edison Klassiek.

Muziekcollege

Wie bij de beide passies goed beslagen ten ijs wil komen, kan op 3 en 10 maart terecht in Het Stadshuus. Daar geeft Jan Kleinbussink een muziekcollege over de grote oratoria van Bach. Dit is een activiteit van de Fit-Art Akademie. Beide lezingen beginnen om 14.00 uur en duren ongeveer twee uur.

Bijzonder is een evenement in de kerk op zondag 29 maart (15.00 uur) met louter amateurs. Het gaat om muziekvereniging Advendo, het blokfluitensemble Arabesk, een accordeonorkest dat is samengesteld door Dinie Zweverink van Zweverink Muziek en leerlingen van De Muzehof. Na optredens van 15 á 20 minuten van de genoemde ensembles volgt een grande finale waarbij alle deelnemers gezamenlijk optreden onder leiding van Norbert Kunst.

Ouderen

Boeije Jansen benadrukt het belang dat de organisatie hecht aan het betrekken van ouderen bij de Bachweken. Net als vorig jaar maakt bestuurslid, maar bovenal pianist Rien Wulffraat een ronde langs de verzorgingscentra in de gemeente. De exacte locaties en data zijn HIER te vinden.

Op de woensdagen tijdens de Bachweken beklimt beiaardier Jan-Geert Heuvelman de kerktoren om klanken van Bach uit te strooien over de stad. En op donderdag 26 maart geven leerlingen en docenten van het Muzehof-collectief een concert in de Remonstrantse Kerk aan de Emmastraat.

Bach op marimba

Wie Bach eens geheel anders wil horen kan op 19 maar terecht in de Synagoge aan de Westerwal. Daar treedt Coen Dijkstra op en hij bespeelt de marimba. In de video hieronder is te horen en te zien wat voor instrument dat is en hoe het klinkt.

lees verder onder de video…

Net als vorig jaar doet ook Museum Staal in Almen weer mee. Hier is op zondag 22 maart een concert te zien van het duo HarpSoon. De ‘harp’ in die naam zal iedereen duidelijk zijn. De ‘Soon’ staat voor bassoon en dat is een fagot: Bach op harp en fagot dus.

Het Filmhuis Lochem haakt op dinsdag 24 maart in op het thema met een speciale rolprent. Welke dit gaat worden wordt bekend gemaakt via de gebruikelijke agenda. Ook in de schouwburg, maar dan in de stadslounge houdt accordeonist Stefan Potman op donderdag 2 april een concertlezing.

Grote Bachatlas

Cover van de Grote Bach Atlas

Bij Boekhandel Lovink presenteert Govert Jan Bach op vrijdag 3 april ‘De Grote Bach Atlas’. De auteur is verre familie van Johann Sebastian Bach en gespecialiseerd in het leven en werken van zijn naamgenoot. Bij de Concertzender maakt hij al jaren het dagelijkse programma ‘Geen dag zonder Bach’.

In ‘De Grote Bachatlas’ treedt hij bijna letterlijk in de voetsporen van de componist. Als organist reisde hij van stad naar stad, er daarbij steeds voor zorgend dat een aanstelling zijn carrière en portemonnee vooruit hielp. Duitsland was in zijn tijd verdeeld in vele hertogdommen en stadstaten. Voor de vorsten was goede componist een echt statussymbool waar ze desnoods veel geld aan wilden uitgeven.

Afsluiting

De afsluiting van de Bachweken 2020 vindt op Goede Vrijdag (10 april) plaats in de Gudulakerk, met het koor Collegium Gudulae onder leiding van Els Dijkerman. Het koor zingt hierbij delen uit de Johannes en Matthäus Passion. Bach schreef deze muziek 300 jaar geleden.

Kaarten

Kaarten voor de meeste activiteiten tijdens de Bachweken zijn te koop bij Boekhandel Lovink in Lochem en bij Bechtle aan de Hoofdstraat in Gorssel. Kaartverkoop Matthäus Passion via de Schouwburg Lochem. Tickets voor de Johannes Passion zijn te koop bij Boehandel Lovink, bij de koorleden en online via DEZE link.

Website Bachweken
Facebook Bachweken

Hieronder een lijst met deelnemende organisaties en locaties, met link naar de betreffende website.

Stadsbeiaardier Lochem – jgheuvelman.nl
Dinie Zweverink – zweverinkmuziek.nl
Blokfluitensemble Arabesk – ensemblearabesk.nl
Muziekvereniging Advendo Lochem – advendo-lochem.nl
Muzehof – muzehof.nl
Protestantse Gemeente Lochem – pglochem.nl
Stichting AKKU – stichting-AKKU.nl
Stichting Bachweken Lochem – bachwekenlochem.nl
Stichting Dag Lochem – daglochem.nl
Stichting Matthäus Passion Lochem – matthauspassionlochem.nl
Stichting Synagoge Lochem – synagogelochem.nl