15 december: Brook Duo Kerkentour in ‘t Kruispunt in Laren

0
Brook Duo (foto: PR)

LAREN – Het Brookduo strijkt op 15 december neer in Kulturhus ’t Kruispunt in Laren. De Kerkentour van het Brook Duo trok in een aantal seizoenen al meer dan 20.000 bezoekers naar de kerken om te luisteren naar de winterse vertellingen en liedjes in het dialect. Het zijn streekroman-achtige belevenissen van plattelandsfamilies die lief en leed met elkaar delen. Verhalen waar de kerk en het kerstverhaal een centrale rol vervullen. 

De Kas-klokken Zwiegt
De Kas-klokken Zwiegt duurt een kleine twee uur en kent geen pauze. Aan de bezoekers wordt gevraagd het ‘Stille Nacht’ mee te zingen. Het verhaal is vertaald naar het Nederlands en inclusief oma’s recepten, uit de winterse vertellingen, gebundeld in een
boek welke na afloop te koop is. Ook zijn de verhalen op luister CD verkrijgbaar.

Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 10,00 incl. een kopje koffie of thee.

Over het verhaal
Het verhaal neemt u mee naar 1953 waarin het leven van de Zeeuwse molenaarsfamilie Roelands en de Maarkelse boerenfamilie Heelkamp centraal staat. Klaas Roelands is smoorverliefd op de wulpse Maria. Zij heeft een ‘voorkind’ en wordt door de gemeenschap, onder leiding van de oudgereformeerde dominee Risseeuw, met de nek aangekeken.

Maria is een ‘kind van de duivel’ volgens de dominee, die graag hel en
verdoemenis preekt vanaf de kansel. Tijdens de watersnoodramp van 1953 neemt dominee Risseeuw een ‘kwalijk” besluit… en Maria…

Na de alles vernietigende watersnoodramp worden veel mensen, waaronder het gezin Roelands en dominee Risseeuw als evacués in Markelo opgevangen. Op de boerderij van de familie Heelkamp in het Maarkelse Brook komt de waarheid langzaam maar zeker aan het licht. De waarheid over het ‘voorkind’ van Maria… De waarheid over dominee Risseeuw… totdat tijdens Kerst 1953 ‘kasklokk’n zwiegt’.