1 augustus: 36 mm meer regen in Lochem dan in 2018

3
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Dreuge! Het woord valt weer erg vaak als het over het weer gaat. En net als vorig jaar klopt dat ook. Tot 1 augustus kreeg Lochem 36 millimeter meer regenwater dan een jaar geleden op die datum. In totaal viel er tot nu toe 311 millimeter (31 juli 2018: 275 mm).

Alle gereken in dit bericht is te controleren via de tabel die hieronder staat…

Metingen sinds 1972

Dit blijkt uit de dagelijkse metingen van Niek Hidding in zijn achtertuin in Lochem-West. Zelf meet hij de neerslag al sinds 1984. Dankzij een voormalige buurvrouw gaan de metingen zelfs terug tot 1972. Vorig jaar vestigden ‘we’ een record. In het hele jaar viel slechts 506 mm hemelwater.

Vervolg?

Zelfs als 2019 zich vanaf nu aan de langjarige gemiddelden houdt, komen we op 682 millimeter uit. Dat is nog steeds onder het jaargemiddelde van 796 mm, maar niet heel bijzonder en niet goed voor een top-10 notering.

Maar stel dat de laatste 5 maanden net zo droog worden als die van 2018. Dan halen 542mm en dat is goed voor plek 2. Augustus en december waren vorig jaar relatief ‘nat’. Maar september, oktober en november juist kurkdroog. Het kan alle kanten op dus.

Augustus het natst

Augustus is gemiddeld de natste maand van het jaar in onze contreien. Dan valt zo’n 11 procent van de totale hoeveelheid die we in een jaar op onze pet krijgen. Dat is 88 millimeter. Voor de komende dagen wordt wel wat regen verwacht maar of dit echt zoden aan de dijk zet is de vraag.

Waterschap

De waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen meldden donderdag (1/8) dat 2019 zich tot nu toe laat vergelijken met 1976. Dat was tot vorig jaar het droogste jaar. Dat geldt ook voor Lochem, waar destijds 586 mm werd afgetapt. In de Achterhoek is dit jaar tot nu toe 242 mm te weinig regen gevallen. Landelijk is dit 176 mm.

Grondwater extreem laag

De grondwaterstand, die zich nog niet heeft hersteld van de droogte van 2018, is hierdoor opnieuw extreem laag. Er geldt sinds 18 juli dan ook een verbod op het gebruiken van oppervlaktewater voor het besproeien van gewassen.

Zwaar te verduren

Hein Pieper, dijkgraaf waterschap Rijn en IJssel en vice-voorzitter Unie van Waterschappen: ,,We hebben hier in de Achterhoek en Liemers ook dit jaar weer te maken met extreme droogte. De waterstanden zijn erg laag. Deze standen zijn vergelijkbaar met die vorig jaar rond deze tijd en met het tekort in 1976. Deze regio heeft het dus twee jaar achter elkaar zwaar te verduren.”

Vasthouden en opvangen

Het waterschap richt zich op het zo lang mogelijk vasthouden van het water en het opvangen van elke druppel regen die valt, zodat er zoveel mogelijk in de grond kan trekken.

Veel actuele informatie over onder meer grondwaterstanden is te vinden op het Dashboard Weer en Water 

Hieronder de tabel van de Lochemse regenmetingen:

(Bron: Niek Hidding)

 

 

 

 

 

3 REACTIES

  1. Het dalend grondwaterpeil is aan de droogte te wijten zegt men nu, maar dat is maar ten delen waar. Kijk ééns om je heen in de omgeving dan kom je een heleboel zandwinnings plassen tegen die water bevatten waar eerst zand zat, en dit heeft invloed op het grondwaterpeil. misschien moet hier ééns naar gekeken worden.

Comments are closed.