Zonnepark Barchem getroffen door bedenkingen provincie

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

BARCHEM/LOCHEM – De besluitvorming over het geplande zonnepark Bekenschot bij Barchem wordt over de zomer heen getild. Naast grote bezwaren van omwonenden ligt er nu ook een bedenking van de provincie Gelderland. Dat stelt onder meer dat een migratieroute van amfibieën wordt onderbroken door het zonnepark.

Het gaat onder meer om de boomkikker. Amfibieën, die gebaat zijn bij vochtige gebieden, moeten zich kunnen verplaatsen van en naar het nabijgelegen natuurgebied Stelkampsveld.

Vernietigend

Volgens sommige raadsfracties is het oordeel van de provincie ‘vernietigend’. Wethouder Henk van Zeijts ziet dit anders. Volgens hem is geen sprake van een keiharde afwijzing van de provincie en moet overleg uitwijzen of er binnen de contouren van het huidige plan oplossingen zijn te vinden. Van Zeijts wees erop dat al is voorzien in een verbindingszone.

Aanpassingen

Tijdens de maandagavond gehouden politieke avond liet TPSolar weten bereid te zijn tot aanpassingen, waaronder het verplaatsen van de hoofdtoegang tot het terrein. Aan verplaatsing van zonnepanelen zitten volgens de woordvoerder van het bedrijf veel meer haken en ogen.

De raad spreekt volgende week maandag (6 juli) nogmaals over het onderwerp om de inspraakprocedure af te hechten. Het definitieve besluit wordt over de zomer heen getild.