Zes tuinen te kijk tijdens Tuinweekend Gorssel

0
De Uiterwaard

GORSSEL – Aanstaande vrijdag (29/7) tot en met zondag wordt het Tuinweekend Gorssel gehouden. Zes tuinen in zeer uiteenlopende stijlen rond Gorssel, Epse en Eefde zijn drie dagen lang geopend voor het publiek. Het is de zevende editie van dit evenement.

De 6 deelnemende tuinen zijn:
(de blauwe links in de beschrijving leiden naar de website van de tuin)

De Uiterwaard, Hankweg 2, Epse

De Uiterwaard
De Uiterwaard

De Uiterwaard is een tuin van 6200 m² met elementen uit de Engelse – en de landschappelijke tuin. Zoals de naam al aangeeft, is de tuin in de prachtige uiterwaarden van de IJssel gelegen, niet ver van Deventer. U treft er veel vaste plantenborders aan, bijzondere heesters, een groot gazon met een natuurlijk ogende vijver en diverse kuipplanten. De eigenaren, Ina en Ton Blokvoort, zijn verzamelaars van zowel vaste planten als van bijzondere heesters en bomen. Ook zien ze een uitdaging in de ‘bewerkelijke’ planten. Hiermee worden de planten bedoeld die tweejarig of kortlevend zijn en vaak niet of nauwelijks winterhard. Voorbeelden hiervan zijn Lobelia’s Penstemons en Salvia’s. Dit brengt veel extra werk met zich mee, maar resulteert wel in planten die voor veel bezoekers nieuw zijn en in borders die tot ver in het najaar aantrekkelijk zijn.

De Keihave, Kozakkenweg 2, Gorssel

De Keihave
De Keihave

Vijvertuin De Keihave is schitterend gelegen aan de rand van het dorp Gorssel. De tuin heeft een oppervlakte van ruim 1 hectare. De Keihave ontleent zijn naam aan de vele zwerfkeien, die her en der verspreid liggen op het terrein. Verder bestaat de tuin uit twee natuurvijvers, verschillende borders, gazon, een stukje bos, diverse zitjes en wandelpaden. Tijdens het tuinseizoen is een extra activiteit van De Keihave de trekkertram “De Keihave”. Met deze trekkertram ontdekt u de fraaie natuur in de Achterhoek. Wees niet bang, het gaat niet keihard, de tram doet het rustig aan en stopt op de mooiste plekjes.

De Pauw, Oxerweg 14, Epse

De Pauw
De Pauw

Rondom het houten huis “De Pauw” dat in de jaren 30 van de vorige eeuw is gebouwd ligt een sfeervolle bostuin van 4400 m2.
In ronde lijnen zijn de schaduwrijke en zonnige borders rondom het huis aangelegd. De tuin gaat geleidelijk over in het bos, de bospaadjes nodigen uit om lekker rond te lopen.
Favoriete planten in de borders zijn Geraniums en Phloxen. Veel inheemse bosplanten zijn gecombineerd met hosta’s, hortensia’s en ook veel vaste judaspenningen.
De tuin is inmiddels volwassen. Elk seizoen is er wat te zien en te beleven. De tuin is ook rijk aan bosdieren. Zittend op een bankje kan de bezoeker stil genieten van deze verrassende tuin.

‘t Hekkert, Domineesteeg 2, Gorssel

't Hekkert
‘t Hekkert

Op de voormalige weilanden in de IJsselvallei is sinds 1980 een open landschapstuin aangelegd. In deze tuin worden inheemse planten gecombineerd met soorten die tezamen garanderen dat er het gehele jaar bloei is. Over een pad van oude waaltjes wandelt u door de tuin waar de met zorg gekozen planten en heesters in grote groepen zijn aangeplant. Hierbij zullen de veranderende zichtlijnen u steeds verrassen. Tijdens dit weekend kunt u in de tuin van ‘t Hekkert, koffie drinkend in een van de zitjes genieten van de planten, heesters en bomen in al hun combinaties en pracht. Wij ontmoeten u graag in onze tuin in de Domineesteeg. Tijdens het tuinweekend Gorssel zijn er veel van de planten uit de tuin in potjes te koop. Gemakkelijk mee te nemen in fietstas etc. Doordat ze al enige tijd in de potjes staan zullen ze de thuisreis gemakkelijk overleven en daarna uw tuin verfraaien.

De Hoefslag, Hoefslag 12, Gorssel

De Hoefslag
De Hoefslag

Aan de oostkant van het dorp Gorssel ligt verscholen achter de bebouwing aan De Hoefslag en omzoomd met oude bomen een verrassende landschapstuin. De tuinaanleg vormt een mooie overgang naar de achterliggende weilanden aan de rand van het dorp en het buitengebied van landgoed Amelte. De tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 3500 m2 en bestaat uit golvende borders langs een slingerend gazon. Veel grassen en natuurlijk uitziende groepen vaste planten zorgen voor een gevoel van ruimte en rust. Vanuit verschillende wandelpaden en zitplekken zijn de doorkijkjes telkens weer spannend.

‘t Kloosterhofke, Zutphenseweg 75, Eefde

't Kloosterhofke
‘t Kloosterhofke

’t Kloosterhofke is een zeer gevarieerde liefhebberstuin van 3.000 m2. U vindt er een siertuin met borders op kleur, maar ook een moestuin, kruidentuin en fruittuin. Verder is er een verrassend hoekje met een historisch prieel en een rustgevend lommerrijk zitje met een vijver. Uniek is de bloemenpluktuin die gedurende het tuinseizoen op zaterdagmorgen open is van 9.30 tot 12.30 uur en waar bezoekers zelf tegen een geringe vergoeding een boeket bloemen mogen plukken.

(De beschrijvingen van de tuinen komen van de website van het Tuinweekend Gorssel

Openingstijden

Plattegrond Tuinweekend Gorssel
Plattegrond Tuinweekend Gorssel

Alle deelnemende tuinen liggen in een natuurlijke omgeving en zijn omgeven door bos of open veld. Het publiek kan er op 29, 30 en 31 juli terecht van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 2,50 per persoon per tuin. In alle tuinen is het mogelijk thee of koffie te drinken en vaak is er ook wat lekkers bij verkrijgbaar.

Parkeren

Bezoekers worden verzocht de auto waar mogelijk in de berm te parkeren, zo dicht mogelijk bij de te bezoeken tuin, zodat eventuele buren geen overlast ondervinden. Omdat het vaak om smalle buitenwegen gaat is het verzoek van de organisatoren om zo te parkeren dat er voldoende passerruimte overblijft voor andere auto’s, maar ook voor breder landbouwverkeer.

(De foto’s bij dit artikel zijn overgenomen van tuinweekendgorssel.nl met vriendelijke toestemming van de makers)