Zandbedden langs Zutphenseweg om overstekend wild tellen

0
Voorbeeld van een zandbed langs de Zutphenseweg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De bedden met wit zand langs de Zutphenseweg tussen Lochem en Warnsveld zijn bedoeld om tellen hoeveel wild de weg oversteekt. In het vlak gestreken witte zand zijn de sporen van dieren uitstekend te zien. Op die manier wordt ook duidelijk om welk dier het gaat.

LochemsNieuws kreeg de afgelopen dagen veel vragen over de opvallende zandbedden langs de weg. Het doel is dus inmiddels bekend maar we zoeken nog uit wie er precies achter zit(ten). Bij de gemeente Lochem waren de personen die dit mogelijk weten vandaag (woensdag) afwezig. Zodra we meer weten gaan we vragen over het hoe en waarom.

De zandbedden werken al, zoals de sporen op de foto onder dit bericht laten zien. Overigens zijn er op sommige plaatsen ook sporen van schoenzolen en (vermoedelijk) honden te zien. De foto’s zijn gemaakt bij de kruising met de Boekhorstlaan en de Sluitdijk (golfterrein).

Methode niet nieuw

De methode met de zandbedden is niet nieuw. Het wordt onder meer toegepast bij ecoducten op de Veluwe. Daar worden aan weerskanten zandstroken aangelegd, waardoor vrijwilligers kunnen tellen hoeveel dierbewegingen er plaatsvinden. Op de Veluwe zijn het vaak vrijwilligers van het IVN. Na telling wordt het zand aangeharkt en gladgestreken en begint alles opnieuw.

Wie meer informatie heeft of betrokken is bij dit project nodigen we van harte uit om zich te melden via info@lochemsnieuws.nl.

Sporen in het zand (foto: LochemsNieuws)