Voorwaarden en regels voor reageren op berichten LochemsNieuws [update]

0
Foto ter illustratie (bron: congerdesign via Pixabay)

Reageren op berichten LochemsNieuws? Bij ons kan het nog. Maar er zijn regels en grenzen. (voorwaarden ge-update 03 februari en 23 juli 2021)

De redactie zet in principe alle nieuwe berichten meteen door naar de Facebookpagina. Reageren kan zowel op de websites als op Facebook. We vinden het mooi als mensen met elkaar in discussie gaan, ons wijzen op gemaakte fouten of hun mening geven. Maar er zijn wel een paar belangrijke voorwaarden en regels. Deze beschrijven we hieronder.

Reageren via de website:

Onder berichten op de website van LochemsNieuws is een reactiemogelijkheid te vinden. Slechts in een enkel geval kan de redactie deze mogelijkheid uitschakelen. Wie voor het eerst een reactie achterlaat op de website moet even geduld hebben voordat deze zichtbaar wordt. De reactie moet het bericht modereren. Als de inhoud akkoord is bevonden komt de reactie onder het artikel te staan. We plaatsen wel de (opgegeven) naam van de afzender maar nooit het e-mailadres. Meer persoonlijke gegevens vragen we niet.

Als de eerste reactie wordt goedgekeurd, zal een reactie vanaf hetzelfde mailadres bij een volgende keer automatisch een voorlopige goedkeuring krijgen. De reactie wordt dan meteen zichtbaar. Dan kan nog wel moderatie achteraf volgen en in geval van strijdigheid met onze voorwaarden en de algemeen geldende fatsoensregels, kan de reactie alsnog worden verwijderd.

Wat niet kan is schelden of ander grof taalgebruik, mensen met naam en toenaam aan de schandpaal nagelen, schending van privacy van personen, fake news en leugens. Bedenk altijd: je mag in dit land alles zeggen…, maar het hoeft niet.

Overigens kan ook een reactie die via een tijdelijk mailadres is verstuurd worden geweigerd.

Reageren via Facebook:

Verreweg de meeste reacties komen via onze Facebookpagina. De aard van Facebook maakt het bijna onmogelijk om alles te controleren wat daar wordt gepost. We zien ook lang niet alles. We reageren wel op klachten van mensen die ons wijzen op pertinente onwaarheden, onverifieerbare ‘feiten’, complottheorieën en fake news. Ook hier is grof taalgebruik of het beledigen van anderen aanleiding om een bijdrage te verwijderen. Net als bij links naar bedenkelijke inhoud.

Wat we in dat soort gevallen, die gelukkig zelden voorkomen, doen is het verwijderen van de omstreden bijdragen. Hierbij is geen sprake van ‘censuur’ zoals wel eens wordt geroepen. De bijdrage blijft immers zichtbaar op de tijdlijn van de afzender en dus ook leesbaar voor wie hem of haar volgt. Het enige wat we in zo’n geval doen is voorkomen dat LochemsNieuws een doorgeefluik wordt voor ongewenste zaken. We willen liever niet dat onze lezers en volgers op het verkeerde been worden gezet door desinformatie of pertinente onzin. En ja, we weten het: moderatie is en blijft arbitrair. Wij beloven dat we niet kinderachtig zijn en niet snel zullen ingrijpen. Maar en zijn grenzen…

We gaan niet in discussie over verwijderde reacties.