Van melkveehouder naar Solar-RobotWash [video]

0
René Loman van Solar- RobotWash (foto: LochemsNieuws)

LAREN – René Loman gaf een jaar geleden zijn bestaan als melkveehouder op. Agrariër is hij deels nog steeds maar in zijn leven draait het nu vooral om zonnepanelen. Op zijn eigen daken en op een stuk grond achter de boerderij wekt hij dik 200 megawatt per jaar op. En nu is Loman gestart met Solar-RobotWash, voor het reinigen van zonnepanelen.

De ‘Gekko’, zoals de robot heet, is een tamelijk spectaculair apparaat. Met vele zuignappen wandelt hij letterlijk over de panelen. Ook als deze op schuine daken liggen. Met kalk- en mineraalvrij osmosewater en een ronddraaiende borstel worden de panelen weer als nieuw.
“Dat kan 10 tot 15 procent rendement schelen”, zegt René Loman. “Vooral uit stallen komt vrij veel stof en dat dwarrelt deels neer op de zonnepanelen.”

Carrière-switch

Loman was zich al een jaar of vier aan het oriënteren op een ‘carrière-switch’. “De regeldruk die een melkveehouderij met zich meebrengt begon me een beetje tegen te staan”, zo zegt hij. En als hij verder zou willen met zijn bedrijf had er flink geïnvesteerd moeten worden in onderhoud en schaalvergroting.

Over de melkveehouderij zegt Loman verder: “Wij hadden het niet willen missen, het heeft ons veel gebracht zoals werken met natuur, levende have en het ondernemerschap. Van mijn vrouw mocht ik de melkkoeien niet eerder aan de kant doen dan wanneer er een plan B was.”

Plan B

Dat plan B werd in eerste instantie zonne-energie. Dat begon al in 2015, als gevolg van een asbestsanering. Een voorwaarde voor subsidie was dat het betrokken dak moest worden voorzien van zonnepanelen. Dat was slechts het begin. Later volgden veel meer panelen.

De energie die wordt opgewekt gaat naar FrieslandCampina. De zuivelgigant komt niet langer melk ophalen bij de boerderij tussen Laren en Almen, maar gebruikt de daar opgewekte energie om de eigen fabrieken en kantoren te verduurzamen. Het bedrijf werkt hiervoor overal in het land samen met agrariërs die stroom opwekken uit zon, wind of via vergisting.

Een belangrijke stap was het verkrijgen van een zogeheten SDE+ beschikking van de overheid. De afkorting staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Het houdt in dat de ondernemer 15 jaar lang een gegarandeerde opbrengst krijgt.

Solar-RobotWash

Inmiddels zien treinreizigers tussen Lochem en Zutphen een grote banner aan een van de wanden van een schuur van de familie Loman hangen. Daarop prijken logo en naam van Solar-RobotWash. Dat is de nieuwste activiteit van René Loman. Hij zegt: “Ik kreeg al snel in de gaten dat de panelen op het staldak vrij snel vuil worden. Elke keer met een slang en een borstel het dak op is geen pretje. Ik ging op zoek naar gemakkelijker manieren.” Hij stuitte daarbij uiteindelijk op de ‘Gekko’. Deze robot van een Zwitsers bedrijf is op afstand bestuurbaar. Via een slang worden water en stroom aangevoerd.

Lees verder onder de foto…

De Gekko van Solar-RobotWash in actie (foto: Jorrit van de Kolk)

Bekijk onder dit artikel een video van de robot…

Investering

De investering was fors. Naast de robot zelf moesten een bus, een aanhanger en een hoogwerker worden aangeschaft. Dat laatste is nodig om bij de besturing, met de afstandsbediening, goed zicht te houden op de robot. De hoogwerker, op rupsbanden, is overigens ook te huur voor andere hoge klussen.

Loman heeft in de aanloop naar de aanschaf contact gehad met collega’s elders in het land waar nu goed mee wordt samengewerkt. “Die vertelden mij dat er nog ruimte is in de sterk groeiende markt.” De robot is het meest rendabel bij inzet op grotere oppervlakten, zoals
daken van agrarische- en bedrijfsgebouwen. Maar ook op zonneparken kan de Gekko uit de voeten. René Loman had thuis voldoende gelegenheid om te oefenen.

De boer op

Sinds begin maart gaat Loman actief de boer op met zijn nieuwste activiteit onder de naam Solar-RobotWash. Hij heeft al de nodige aanvragen binnen, zelfs vanuit de Flevopolder. Hij gaat, zeker nu, geen klus uit de weg, maar hij hoopt vooral in de regio actief te kunnen worden.

Meer informatie op de website: solarrobotwash.nl
Facebook: www.facebook.com/solarreiniging