RIVM: Nationaal Hitteplan actief in Gelderland

0
(foto: pixabay.com)

LOCHEM – In verband met de hoge temperaturen heeft het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) het Nationaal Hitteplan van kracht gemaakt voor Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Dit betekent dat er maatregelen worden genomen om gezondheidsproblemen bij kwetbare groepen te voorkomen. Ook wordt gewaarschuwd voor de zonkracht die hoge waarden (7 tot 8) bereikt. Dit leidt snel tot verbranding van de huid.

Risicogroepen
De komende dagen loopt de temperatuur op tot waarden boven de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor met name ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Oververhitting kan tot problemen leiden.

Het RIVM beveelt de volgende maatregelen aan:

  • Voldoende drinken;
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;

Vragen
Voor tips, advies of vragen verwijst het RIVM de regionale GGD en het Rode Kruis. Die laatste instantie geeft tips via de website en sociale media.

Vierdaagse vervroegd
De organisatie van de Vierdaagse van Nijmegen heeft al een maatregel genomen. De wandelaars mogen woensdag (20/7) eerder beginnen dan gebruikelijk. De wandelaars die 30 of 40 kilometer lopen mogen een half uur beginnen. Voor de deelnemers aan de 50 kilometer verandert er niets. Inkorten van routes is nog niet overwogen, zo tekende Omroep Gelderland op uit de mond van een woordvoerder.