Pleidooi voor extra bus in ochtendspits

0
(archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/HARFSEN – Na een felle strijd keerde de rechtstreekse busverbinding tussen Borculo en Deventer in december – na een jaar van afwezigheid – weer terug. Dat is een succes. Zo groot zelfs dat scholieren er tijdens de ochtendspits er soms bijna letterlijk met de benen uithangen. Gemeentebelangen (GB) pleit daarom voor extra bussen in de spits.

De vorige lijn 56 sneuvelde in december 2021. Een flinke lobby bij de provincie en Arriva leidde ertoe dat sinds afgelopen december lijn 57 wordt ingezet. Verschil met vroeger is dat nu een uursdienst wordt onderhouden, waar vroeger elk half uur een bus reed. Gevolg is dat scholieren tijdens de ochtendspits met name bij haltes op de route richting Deventer, na Laren, Harfsen en Epse, maar moeten afwachten of ze op tijd op school in Deventer komen. Als de bus vol is rijdt deze de halte voorbij, zo ving GB op.

Betrouwbaar

De fractie vroeg maandag dan ook of het college van B&W de mening deelt dat een dienstregeling van de bus betrouwbaar moet zijn en dat reizigers uit Laren, Harfsen, Joppe en Epse ervan uit moet kunnen gaan dat de bus op de aangeven tijd stopt en er plek is in de bus. De vraag aan wethouder Eric-Jan de Haan was dan ook over er op korte termijn nog eens bij de provincie Gelderland en Arriva aandacht kan worden gevraagd voor de ontstane problemen. Een extra bus of tijdens de ochtendspits of een halfuurdienst invoeren zouden oplossingen kunnen zijn.

Overleg

De Haan antwoordde dat het probleem de aandacht heeft. De gemeente trekt samen op met de dorpsraden in de betrokken kernen en met reizigersorganisatie Rover. Op 27 februari vindt nieuw overleg plaats met Arriva. Toen de oude lijn 56 nog een halfuurdienst was, kwam grote drukte overigens ook al voor. Toen reden er regelmatig twee bussen achter elkaar om te voorkomen dat mensen bij de halte achter moesten blijven.