Optreden in Laren wordt de állerlaatste voor Bennie Jolink

0

LAREN – De maandag (14/11) aangekondigde cd-presentatie van de Pensionado’s, op 18 december in Witkamp Laren, wordt het allerlaatste live-optreden van Bennie Jolink. Hij kondigde het vandaag (dinsdag 15/11) zelf aan via een bericht op Facebook. Hij vertelt het ook in een bijbehorende video.

Jolink schrijft letterlijk:
[citaat] ,,Ik zit nu in de 8e week in de revalidatiekliniek en het begint me nu behoorlijk duidelijk te worden hoe het met mijn gezondheid gesteld is. Niet goed dus. In vergelijking met een gemiddelde 70-jarige, rest mij nog 45% longcapaciteit. En daar moet ik het de rest van mijn leven mee doen en dat kan uiteindelijk alleen maar minder worden. Dit betekent dat al de muzikale plannen die ik had op de helling moeten. Een avond optreden voor publiek kost mij zoveel schade, dat ik daar een streep door moet halen. Het is niet alleen dat optreden, maar daar komt, behalve de reis, zoveel meer bij kijken. Zondag 18 december, cd – presentatie De Pensionado’s, wordt dan ook mijn allerlaatste live optreden. Klik hier https://www.youtube.com/watch?v=ru13dVR6xn0 (zelfde video als boven die artikel – red) voor het interview dat wij met De Pensionados hebben gegeven op het uitbrengen van ons eerste en laatste album en een toelichting op mijn allerlaatste live-optreden.” [einde citaat]

Bennie Jolink zegt in de video verder dat hij zelf pas sinds anderhalve week zeker weet dat hij moet stoppen. Zo lang het gaat wil hij het muziekmaken overigens niet laten. Hij denkt er over om dingen op te nemen en dat wellicht via Facebook of YouTube te verspreiden.

Lochem
De gemeente Lochem is nu dus niet meer alleen de bakermat van de faam van Jolink en Normaal, maar ook het Waterloo voor wat betreft het optreden voor publiek. Normaal zette er vorig jaar, na 40 jaar, al een punt achter en ook dat gebeurde in Lochem.

De Normaal-stoel in het Openluchttheater. (bron: openluchttheaterlochem.nl)
De Normaal-stoel in het Openluchttheater. (bron: openluchttheaterlochem.nl)

Openluchttheater
Hemelvaartsdag, Lochem en Normaal was jarenlang een drie-eenheid. Begonnen in 1975 in het openluchttheater, daar na 32 jaar weer jaarlijks teruggekeerd en twee grote jubileumconcert op een terrein langs het Twentekanaal. In het openluchttheater herinnert een door de Larense schrijnwerker René Bruns vervaardigde zetel aan het verleden van de band in De Zandkuil, of ‘De Koele’ zoals Jolink het haast liefkozend pleegt te zeggen. Backstage vertelde hij de afgelopen jaren regelmatig dat hij er veel liever speelde dan in een tent of zaal. Vanwege de buitenlucht.

Popmeeting
Jolink begon al voordat hij er met Normaal optrad als presentator van de Loc

Normaal in het openluchttheater. (foto: Henri Bruntink)
Normaal in het openluchttheater. (foto: Henri Bruntink)

hemse ‘Popmeeting’ (later ‘Lochem Festival’). Hij was destijds de zwager van festivalorganisator Joost Carlier. Toen hij met Normaal begon mocht hij er ook gaan optreden. In 1975 brak de band door via een schokgolf die door het publiek ging toen Jolink in het dialect begon te zingen…. de ‘Driejteri-je Blues’. (zie videofragment onder dit artikel)

Oerend Hard
Daarna ging het snel met de singles ‘Hels als een Jachthond’ (1976) en ‘Oerend Hard’ (1977). ‘Oerend Hard’ is ook de titel van het eerste album dat in hetzelfde jaar verscheen op het Killroy-label van Johnny Hoes.

1975 Normaal Hemelvaartsdag @ Popfestival Lochem

1975 Normaal Hemelvaartsdag @ Popfestival LochemMijn eerste popfestival ik was 14 jaar en ik was hier bij! 🙂