LOCHEM – Er is nog weinig duidelijkheid over de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum aan de Ampsenseweg. Het COA en de eigenaar van het vastgoed op het Pactumterrein onderhandelen nog over koop. Het Lochemse college sorteert voor door met een stuk te komen met de onmogelijke titel ‘Startmemo strategische processtappen plan van aanpak realisatie asiel opvanglocatie Ampsenseweg’. Klinkt groots, maar is feitelijk niet veel meer dan een tijdlijntje met verwachte stappen in de procedure.
Het stuk werd besproken tijdens een maandag gehouden gesprekstafel waarvoor zich ook vier insprekers meldden. De omwonenden beklaagden zich over het gebrek aan communicatie van de kant van de gemeente. Van samenwerking is volgens hen geen sprake. De gemeente zou niet luisteren en vragen onbeantwoord laten. Of slechts mondeling – en dus vrijblijvend – beantwoorden. Wethouder Ria Leliveld beloofde dat gestelde vragen nog deze week ook schriftelijk worden beantwoord. En de raad krijgt een stuk met ‘actualiteiten’, zo luidde een andere toezegging.
Omvang
De omwonenden vrezen de omvang van een azc als die er mocht komen. Het getal van 250 doet de ronde, maar zekerheid is hier nog allerminst over. Dit is inclusief de 65 minderjarige asielzoekers die nu in hotel Paasberg verblijven. Het COA schreef in een brief aan omwonenden van het hotel ervan uit te gaan dat de jongeren uiterlijk 1 juli 2025 naar Ampsen kunnen verhuizen. Dit kan erop duiden dat de aankoop van het Pactumterrein aanstaande is.
In de processtappen die het college naar de raad stuurde valt vooral op dat het rapport van Bureau Beke, over de veiligheidssituatie rond het azc, pas in januari komt. De vertraging zou te maken hebben met het feit dat de onderzoekers hebben aangegeven dat de doelgroepen die worden gehuisvest in Ampsen van invloed zijn op de veiligheidssituatie.
250 is uitgangspunt
Overigens liet Leliveld weten dat het aantal van 250 asielzoekers het uitgangspunt is voor het college, temeer omdat dit aantal eerder door de gemeenteraad is vastgesteld. Aantallen zijn van belang omdat het COA ergens een grens trekt met betrekking tot financiering van zaken als zorg en onderwijs binnen een azc. Die grens is niet hard maar onderhandelbaar, zo is elders gebleken. De gemeente wil voorkomen dat het zelf moet opdraaien voor de kosten van zorg en onderwijs. Lokale artsen en scholen zouden dat ook niet of nauwelijks aankunnen.
Dinsdagavond werd in hotel Paasberg een inloopbijeenkomst gehouden. Het COA vraagt omwonenden dan of ze bezwaar hebben met een verlenging van de opvang van de jonge asielzoekers met een half jaar. Dat zou al de tweede verlenging worden. De gemeente spande zich daar de vorige keer nog voor in, maar houdt zich nu afzijdig omdat het de omwonenden de vorige keer nadrukkelijk beloofde dat het hotel eind dit jaar zou zijn ontruimd. De resultaten van de inloopavond verschijnen op berkelbode.nl.