Nieuwstad 4 geschikt gemaakt voor wonen en winkels

0
Nieuwstad 4 (foto: LochemsNIeuws)

LOCHEM – Het pand Nieuwstad 4, waar voorheen de horecabedrijven Pinot en De Bengel waren gevestigd, is verkocht. Hoewel nog niet officieel bevestigd, zou de nieuwe eigenaar plannen hebben om appartementen en winkelruimte(s) realiseren in het gebouw op de hoek van de Zuiderbleek.

Na jarenlange leegstand prijkt nu al enkele weken de kreet ‘verkocht’ op de ramen. LochemsNieuws probeerde via de makelaar contact te krijgen met de koper, maar deze is niet ingegaan op het verzoek om te bellen met de redactie. Omdat het nieuws in Lochem ‘al op straat ligt’ en grotendeels word bevestigd door informatie uit doorgaans betrouwbare bronnen, gaan we over tot publicatie.

Appartementen
Op de eerste verdieping, waar de biljartzaal was gevestigd zijn appartementen gepland. Het aantal is nog niet bekend. Op de begane grond is ruimte voor één of meerdere winkels. Bij de gemeente Lochem is overigens nog niets bekend van deze plannen. ,,Er zijn geen aanvragen binnengekomen die iets zouden kunnen zeggen over de nieuwe activiteiten in het pand, noch zijn die ons bekend gemaakt”, aldus een woordvoerster.

Gemengde bestemming
Het pand valt onder het bestemmingsplan ‘Binnenstad Lochem’ en heeft de bestemming ‘gemengd’. Voor de begane grond betekent dit wonen, detailhandel (met uitzondering van supermarkten en volumineuze detailhandel) en dienstverlening toegestaan. Bij volumineuze detailhandel moet worden gedacht aan bouwmarkten en dergelijke.

Horeca
Daarnaast is horeca van de categorie 1 mogelijk en ook andere bedrijvigheid tot en met de categorie 2. De indeling in categorie 1 van eventuele horeca betekent dat er alleen lichte horeca- en dagzaken mogelijk zijn. Pinot, en zeker De Bengel, bevonden zich duidelijk in een zwaardere categorie. Op de verdieping van het pand is alleen wonen toegestaan.

Vergunning
De gemeente Lochem laat desgevraagd weten dat er geen sprake is van aan het pand gelieerde horecavergunning. Elke (nieuwe) horecaondernemer moet een Drank- en Horecavergunning aanvragen als hij/zij alcoholhoudende dranken wil schenken. Voor detailhandel is op de betrokken plek geen vergunning nodig.