Nederland is grootste fietsenexporteur van Europa

0
(Foto: pixabay.com)

Nederland exporteert van alle Europese landen de meeste fietsen. Vorig jaar steeg de waarde van die export met 14 procent ten opzichte van 2014, naar 793 miljoen euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland wordt gevolgd door Duitsland. Beide landen laten de rest van Europa duidelijk achter zich. Ons land is goed voor een kwart van de totale EU-export. Het grootste deel van de geëxporteerde fietsen worden in eigen land geproduceerd. De rest wordt geïmporteerd van elders en weer uitgevoerd.

(Bron: CBS)

Azië
Wereldwijd worden de meeste fietsen in Azië gemaakt, met China en Taiwan als verreweg de grootste exporteurs. Nederland staat wereldwijd op plaats drie. Ons land is ook de grootste fietsenproducent van Europa.

Ondanks de eigen productie werd vorig jaar toch nog voor 536 miljoen aan fietsen geïmporteerd. Zestig procent daarvan kwam uit Duitsland en Taiwan.

Elektrisch
De import van elektrische fietsen neemt toe. In 2015 steeg die met 46 procent tot ruim boven de 100 miljoen euro. Dat is dus bijan een vijfde van de totale fietsenimport. Van de elektrische rijwielen komt meer dan de helft uit China. Van de fietsen die Nederland exporteert wordt slechts 8 procent elektrisch aangedreven.