MicroMania: Klein leven groots beleven in Lochem

0
Een artist impression van MicroMania (bron: Zoo Consultants / Gemeente Lochem

LOCHEM – Zoo Consultants wil aan de Zutphenseweg in Lochem een science center, een kleine-dieren-zoo en natuurbeleving ontwikkelen onder de naam ‘MicroMania’. Doel is inwoners van de regio Achterhoek en recreanten een unieke natuurbeleving te bieden op bijzondere en spectaculaire wijze, zodat de bezoeker verzekerd is van een blijvende herinnering.

Het college van burgemeester en wethouders is enthousiast over dit initiatief. Het zet de Achterhoek en de gemeente flink op de kaart en biedt werkgelegenheid, zo is de gedachte. Daarom stelt het college aan de raad voor om het plan goed te keuren. De initiatiefnemers hebben een plan op hoofdlijnen aan de gemeente voorgelegd. Als de raad akkoord gaat kan de planologische procedure die nodig is opgestart worden.

Aantrekkingskracht

Al enige tijd is de gemeente in gesprek met Zoo Consultants over de ontwikkeling van de elk-weer-voorziening ‘Micromania’. Meer toeristen en bezoekers naar de gemeente trekken was een van de speerpunten uit de visie Recreatie en Toerisme. Wethouder Eric-Jan de Haan: “Het kan niet anders of een elk-weer-voorziening zoals MicroMania oefent een aantrekkingskracht uit op inwoners en recreanten. Het initiatief geeft met een verwachting van 65 banen (full- en part-time) ook een positieve impuls aan de economie”.

Wethouder Bert Groot Wesseldijk vult aan: “MicroMania past prima op de plek die Zoo Consultants uitkoos. Zeker vanwege de ligging aan de provinciale weg en op de manier waarop ze het initiatief inpassen in het landschap. Wij kunnen dus alleen maar blij zijn met de komst van MicroMania”.

Waar komt Micromania?

Voor de realisatie van het belevingscentrum heeft Zoo Consultants zo’n 7 hectare nodig. Het bedrijf vond die plek aan de Zutphenseweg (N346)/Kelhoutsweg in Lochem. Peter Wolters van Zoo Consultants: “Daar is voldoende ruimte, het ligt dichtbij stad Lochem en in een overgangsgebied tussen bebouwing en buitengebied. Ook is de plek goed toegankelijk vanaf de N346 en A1/N332, zonder dat de bebouwde kom van Lochem er hinder van zal ondervinden.”

Op de 7 hectare komen onder andere een gebouw en een natuurparkeerterrein. Zoo Consultants houdt voor een goede landschappelijke inpassing maar liefst 4 hectare vrij.

lees verder onder de kaart…

De beoogde locatie voor MicroMania is hier aangegeven (niet exact qua grootte en plek).

Zoo Consultants en Partners

Zoo Consultants is gespecialiseerd in het ontwikkelen van verrassende natuurbelevingen en vernieuwende dômes. Peter Wolters: “Het gaat ons daarbij vooral om recreatie te combineren met natuur-experience en natuureducatie, maar MicroMania maakt bezoekers ook bewust van de broosheid van onze planeet, het belang van biodiversiteit en de kwetsbaarheid van planten en dieren op onze aarde en binnen onze leefomgeving. Daarmee past MicroMania uitstekend in een groene gemeente als Lochem.”

Hoe verder?

Om de ontwikkeling mogelijk te maken is een herziening van het bestemmingsplan nodig. En er komt een landschappelijk inpassingsplan. De percelen hebben nu nog de bestemmingen ‘agrarisch’ en ‘bos’. Bedrijvigheid is er dus niet toegestaan.

Meer informatie over MicroMania is te lezen op www.micromanialochem.nl. Hier zijn de ontwikkelingen te volgen. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Wie vragen heeft kan deze stellen via: info@micromanialochem.nl

Zoo Consultants zetelt in Warnsveld en heeft nog een aantal projecten op stapel staan. Meer hierover is de te lezen op de website van het bedrijf.

Dit is de beschrijving van MicroMania van de bedenkers zelf (bron: micromanialochem.nl)