Lochemse neerslag: droogterecord kan 2018 haast niet meer ontgaan

0
Laagwater in de IJssel bij Gorssel (foto: Niek Hidding)

LOCHEM/GORSSEL – Goed, er mag dan af en toe een spatje regen vallen, het zet nog weinig zoden aan de dijk. Alleen een kleine zondvloed kan 2018 nog afhouden van een droogterecord. Dit blijkt uit plaatselijke neerslagcijfers van Niek Hidding. De metingen gaan terug tot 1972.

Tot en met oktober staat de teller voor wat betreft Lochems hemelwater op 398 mm. Het laagterecord staat nu nog op 586 mm en dit stamt uit 1976. Om die stand nog te halen moet er november en december dus nog 188 mm regen vallen.

Het langjarig gemiddelde van deze maanden staat echter op 135 mm (65+70). Het laagterecord kan Lochem alleen nog ontgaan als er tot en met 31 december nog 53 mm meer valt dan deze gemiddelden. Het is niet onmogelijk maar dat wordt lastig.

lees verder onder de foto…

Laagwater in de IJssel bij Gorssel (foto: Niek Hidding)

Jaargemiddelde
Het jaargemiddelde in Lochem ligt op 799mm. Dat getal is helemaal buiten bereik. Om het te halen hebben we twee maanden met 200mm regen ‘nodig’. Dat is nog nooit voorgekomen in deze tijd van het jaar. November van 1996 is recordhouder met 149 mm en in december 1993 viel er 162 mm regen.

Niek Hidding woont in Lochem (west) en is geboren Gorsselnaar. Hij maakte de foto’s bij dit artikel onlangs bij de IJssel aldaar. ,,Ik heb dat nooit eerder meegemaakt”, zegt hij.

Onder foto’s staat de neerslaglijst van Hidding, die is bijgewerkt tot en met oktober van dit jaar.

Laagwater in de IJssel bij Gorssel (foto: Niek Hidding)
Laagwater in de IJssel bij Gorssel (foto: Niek Hidding)
De neerslagcijfers voor Lochem van Niek Hidding (copyright)