LOCHEM – De kiezers in de gemeente Lochem hebben het zittende college een forse dreun verkocht. Gemeentebelangen (GB), CDA en D66 hadden 13 zetels in de raad. Daarvan zijn er nog 11 over en dat zij er minder dan de helft. De raad telt 23 zetels.
D66
GB wint een zetel maar dat kan het verlies van D66 (-2) en CDA (-1) niet goed maken. D66 wordt zelfs gehalveerd. Lijsttrekker en fractievoorzitter Hamp Harmsen stak de teleurstelling niet onder stoelen of banken. ,,Dit komt uiteraard keihard aan”, zo was zijn eerste reactie. Hij verschuilt zich niet achter de landelijke trend die niet goed uitpakt voor zijn partij.
Rug rechten
,,We gaan eerst maar eens kijken wat we hiervan moeten leren. We zijn er trouwens ook wel de mensen naar om daarna weer de rug te rechten en vol te gaan voor het herwinnen van het vertrouwen van de kiezer”, zo klinkt het. Harmsen denkt dat met name de kwestie rond de huishoudelijke hulp en de Wmo zijn partij parten heeft gespeeld. ,,Dat hebben we ook niet goed gedaan”, zo erkent hij.
CDA
LochemsNieuws kon lijsttrekker Pieter Bas ter Maat van het CDA na de bekendmaking van de uitslag niet meer spreken maar ook daar moeten de druiven zuur zijn. Het zetelverlies kwam duidelijk onverwacht en niet alleen voor de christendemocraten zelf. Ook andere partijen spraken er hun verbazing over uit, al was de huidige oppositie natuurlijk niet te beroerd om te wijzen op wat je het best kunt samenvatten als ‘gebrek aan daadkracht en resultaten’ van het huidige college.
Gemeentebelangen
Dat straalde dan weer niet af op de grootste collegepartij, GB. Daar werd een feestje gevierd vanwege het behalen van de zetelwinst. Lijsttrekker Marja Eggink zei ontzettend blij te zijn. ,,We waren ook blij geweest met een gelijk aantal zetels als de vorige keer maar dit is natuurlijk helemaal geweldig. We bewijzen dat je ook als lokale partij stabiele resultaten kunt halen. We doen nooit hele gekke dingen en de kiezer beloont ons daarvoor”, zo zegt ze.
Voortouw
Naar de nabije toekomst kijken wilde ze nog niet. ,,Morgenavond komen we eerst als fractie bij elkaar en dan bekijken we wat onze eerste stap zal zijn”, zegt Marja Eggink. Als grootste partij krijgt haar fractie het voortouw in de coalitiebesprekingen. We liet ze weten dat GroenLinks volgens haar een partner kan zijn. Ze herinnert aan de voorlaatste periode toen beide partijen samen in het college zaten. ,,De fracties hadden problemen met elkaar, maar in het college konden ik en Mart Schouten (GL – red.) uitstekend samenwerken.”
GroenLinks
Henk van Zeijts van GroenLinks is voor het eerst lijsttrekker van zijn partij en kon meteen een feestje vieren. Hij zegt dolgelukkig te zijn met de zetel winst, al moest hij ook wel een beetje toegeven dat het na de tussenstand – die GL 5 zetels toedichtte – weer even slikken was.
Huishoudelijke hulp
Van Zeijts: ,,Maar we hebben altijd gezegd dat we voor 4 zetels gingen en die hebben we dus te pakken. Dat is natuurlijk geweldig. Landelijk gaat het goed met GroenLinks, maar in deze gemeente hebben we, met Tonnie Tekelenburg voorop, fel gestreden tegen het wegbezuinigen van de huishoudelijk hulp. En voor onze aanpak alles rond bomen en groen kregen we ook veel bijval.”
VVD
Erik Haverkort van de VVD zei ook tevreden te zijn met het behoud van 4 zetels. ,,We zijn in aantal stemmen 15% gegroeid en daarmee zijn we nu de tweede partij. Dat is best een prestatie als je ziet waar we vandaan komen”, zo zegt hij. Haverkort vindt het overigens niet vreemd dat de coalitie verliest. ,,Het was gewoon niet goed en daar betalen ze nu voor.”
Liberaal
De VVD-voorman is ook blij met de winst van GroenLinks. ,,Dat is net als de VVD een liberale partij die vooruit wil. Op punten als economie en duurzaamheid kunnen we elkaar goed vinden”, zo kijkt Haverkort vooruit. Hij zei het opvallend te vinden dat juist de partijen in het college die het duidelijkste profiel hebben moeten boeten van de kiezer. ,,GB is meestal afwachten, pakt zelden het initiatief en komt ermee weg”, vindt Haverkort.
PvdA
Voor de PvdA was de verkiezingsavond een echte rollercoaster. In de tussenstanden ging de partij eerst van 3 naar 2 zetels om uiteindelijk toch gelijk te blijven op 3. Dat zorgde voor gejuich, want gezien de landelijke trend hadden de sociaal-democraten ook anders kunnen verwachten.
Hard gewerkt
Lijsttrekker Jos Israel vindt het dan ook een mooie prestatie. ,,We hebben ontzettend hard gewerkt en zijn met veel voorstellen gekomen. We hebben waar mogelijk ook constructief samengewerkt met andere partijen. Ik zou het ook echt niet goed hebben begrepen als de lokale kiezer ons daarop had afgerekend”, aldus de Epsenaar. Op de vraag of zijn partij met 3 zetels – en gezien de nieuwe getalsmatige verhoudingen – een mogelijke sleutelrol gaat spelen bij de college-onderhandelingen wilde Israel nog niet ingaan.
Foutje
De PvdA kreeg het overigens nog even Spaans benauwd toen bleek dat er een fout was gemaakt in de (voorlopige) uitslag. De stemmen per partij van 2 stembureaus in Eefde bleken exact hetzelfde. In de computer was de uitslag van een van die stembureaus duidelijk twee keer ingetikt. En omdat er over de hele linie slechts 100 stemmen verschil zat tussen D66 en de PvdA was het nog heel even spannend.
MmL
In de hal van het gemeentehuis werd nog een feestje gevierd. Onder het motto ‘de aanhouder wint’ wist Meedenken met Lochem (MmL) een zetel in de wacht te slepen. Daarmee krijgt Lochem weer eens een heuse eenmansfractie in de raad. De winst ten opzichte van 4 jaar geleden is fors. In 2014 haalde MmL met 647 stemmen de kiesdrempel niet. Nu is dit met bijna 1000 stemmen ruimschoots wél het geval.
Afwachten
Lijsttrekker Lex de Goede uit Eefde reageerde opgetogen en gaf aan eerst rustig af te wachten wat er gaat komen. ,,We zijn niet in de positie om meteen erg veel te willen”, zo zegt hij. Hij kon nog geen antwoord geven op de vraag of hij al ziet met welke andere partij(en) hij het meest kan bereiken. Hij zegt af te wachten via welke weg MmL het meest van de eigen speerpunten kan realiseren.