Lochem komt met ‘handleiding’ drugscriminaliteit

0
(foto: pixabay.com)

LOCHEM – De gemeente Lochem heeft een soort handleiding opgesteld voor inwoners die te maken (denken te) hebben met drugscriminaliteit. Aanleiding is het aantreffen van een amfetaminelab aan de Rossweg, op 14 november. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve benadrukt met name het grote gevaar van durgslaboratoria.

Zorgen
Van ’t Erve uitte direct zijn zorgen toen de politie het lab aan de Rossweg aantrof in een afgelegen boerderij met bijbehorende schuur. ,,Drugscriminaliteit beperkt zich niet tot Brabant. De aanpak vraagt om waakzaamheid en weerbaarheid van iedereen”, zo zegt hij.

Levensgevaarlijk
Van ’t Erve verder: ,,We willen geen criminele activiteiten in ons buitengebied en al helemaal niet met drugs. Drugslabs zijn levensgevaarlijke chemische fabrieken.” Hij wijst op de gevaren voor brandweervrijwilligers als zij op een schuurbrand afgaan en het blijkt een chemisch lab te zijn.

Verhuurder
De leegstaande boerderij in Laren werd verhuurd. Verhuurders hebben wat betreft Van ’t Erve de verantwoordelijkheid te weten wat er in hun pand gebeurt. ,,Het Openbaar Ministerie zal niet snel genoegen nemen met een verhuurder die stelt dat hij van niets wist. Heb je als buren of buurt vermoedens dat er iets niet in de haak is? Bij de politie zijn die zorgen in goede handen. Ook als het gaat om een wietkwekerij. Geef criminelen geen kans. Meld verdachte situaties in het buitengebied, desnoods anoniem”, aldus Van ’t Erve.

De gemeente Lochem komt met de volgende adviezen:

Hoe te handelen bij het aantreffen van een mogelijk drugslab?

Vindt u een mogelijke productieplaats, ga dan niet zelf aan de slag en vernietig geen sporen voor de politie.

  • Breng uzelf in veiligheid. Er is altijd gevaar voor giftige stoffen, gassen, brand en/of ontploffing.
  • Alarmeer de politie via 112 op enige afstand van het lab in verband met brand- en explosiegevaar, geef uw exacte locatie door en of er sprake is van brand of zichtbare rook. De politie zal, zo nodig, de brandweer inschakelen of de Landelijke Faciliteit Ontmantelen.
  • Wilt u liever anoniem melding maken? Bel dan met “Meld Misdaad Anoniem” via 0800-7000. Als de situatie of omgeving buiten het lab veilig is, kunt u mogelijk bijzonderheden vastleggen voor de politie. Denk aan het noteren van nummerborden, beschrijvingen van vervoermiddelen en personen, en andere opvallende activiteiten.