LAREN/LOCHEM – De geplande lelieteelt op een perceel op de hoek van Markeloseweg en Warfveendijk, in het buitengebied van Laren, is van de baan. Dat meldde wethouder Marja Eggink maandagavond in een reactie op een motie van LochemGroen!, GroenLinks en PvdA waarin werd gepleit voor verkenning van de mogelijkheden om de teelt van lelies tegen te houden. Overleg met de grondeigenaar en de akkerbouwer heeft opgeleverd dat wordt afgezien van lelies. Er wordt, volgens de wethouder, gezocht naar een ander gewas.
Er was onrust ontstaan over de plannen. Het tv-programma ‘Een Vandaag’ besteedde er afgelopen weekend aandacht aan. Lelies worden intensief bespoten en de middelen die hiervoor worden gebruikt worden – op z’n minst – verdacht van negatieve gevolgen voor de gezondheid. Zo wordt een relatie gelegd met Parkinson en andere neurologische aandoeningen. Omwonenden maken zich zorgen over de gevolgen voor gezondheid, waterkwaliteit en milieu.
Wakker
Fractievoorzitter Calle Janssen van LochemGroen! trok zich de bezorgdheid en de emoties van omwonenden aan en trok ten strijde. Hij stelde een motie op een voor hem en zijn partij gebruikelijke stevige toon en stuurde die rond naar andere raadsfracties. Janssen vertelde maandavond, tijdens een raadsvergadering: “Ik werd ‘s nacht daarna wakker en dacht, ‘nee, zo moet ik het niet doen’.” Daarop formuleerde hij een motie op mildere toon in de hoop daar een meerderheid voor te krijgen. Dat lukte, want de motie werd uiteindelijk door alle partijen gesteund.
De teelt van lelies is niet onomstreden, maar niet verboden en de gebruikte middelen zijn toegelaten. De gemeente kan dan dus geen verbod forceren op basis van het gebruik van die middelen. In buurgemeente Hof van Twente werd in februari een motie aangenomen waarmee het college van B&W werd opgeroepen om te onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de lelieteelt te verbieden en te beperken. Dit kan mogelijk geregeld worden via het omgevingsplan.
Onderzoek
De motie die maandag in Lochem werd aangenomen vraagt eveneens om een onderzoek naar de juridische mogelijkheden om een stokje te steken voor de niet-biologische teelt van lelies en de bevindingen voor de zomer te delen met de gemeenteraad. In afwachting van landelijke regels of het in ontwikkeling zijnde gemeentelijke beleidsplan voor het buitengebied is een moratorium op de teelt een te onderzoeken oplossingsrichting. Verder worden B&W opgedragen om in gesprek te gaan met betrokken organisaties en ondernemers over duurzame landbouw.
Wethouder Eggink noemde de motie uitvoerbaar maar vindt de formulering van gesprekken met de betrokkenen te breed. Die kritiek leidde tot een kleine aanpassing in de tekst, waardoor dit wordt beperkt tot de lelieteelt. Ondanks het feit dat de teelt van lelies bij Laren dus van de baan lijkt, moet het college aan de slag met de inhoud van de unaniem aangenomen motie.
Den Haag
Politiek Den Haag werkt aan afstandsnormen voor dergelijke teelt en aan zogeheten teelt- en spuitvrije zones. Ook de Raad van State is kritisch en vindt dat de gevolgen voor kwetsbare natuurgebieden moet worden onderzocht. Dit kan ertoe leiden dat telers een natuurvergunning moeten aanvragen.