Je auto rijdt niet helemaal lekker: wat is er mis?

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)
Reading Time: 2 minutes

(dit is gesponsorde content)
Je auto trilt, reageert slecht op het gaspedaal of je ziet lampjes op je dashboard oplichten. Er is iets met je auto wat niet meer helemaal soepel werkt. Wat is er precies aan de hand? Hoe kun je bepaalde problemen uitsluiten? Een paar tips voor als je auto niet helemaal zo rijdt zoals je gewend bent.

Veelvoorkomende problemen
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je auto niet helemaal goed werkt. Zo zou het kunnen zijn dat je slijtage aan de ophanging hebt. Zo kunnen versleten schokdempers of vering er voor zorgen dat je auto minder stabiel aanvoelt. Als je last hebt van een verstopt brandstoffilter of een vervuilde luchtmassameter, dan krijgt je motor niet genoeg brandstof of lucht. Je voelt dan schokken of merkt een haperende motor.

Een ander vaak voorkomend probleem is slechte bougies. Ze zijn versleten, waardoor je motor slecht loopt, of met te weinig kracht draait. Trekt je auto naar één kant, en voelt deze niet stabiel aan op de weg, dan zouden je wielen best eens verkeerd uitgelijnd kunnen zijn.

Specifiek probleem: de ABS werkt niet goed
Het Anti Blokkeer Systeem (ABS) kan voor problemen zorgen als deze niet goed werkt. Het systeem zorgt er namelijk voor dat je wielen blokkeren als je krachtig remt. Heel belangrijk op een gladde weg. Is je ABS pomp defect, dan leidt dat vaak tot een langere remweg of zelfs onvoorspelbaarheid. Je weet dat er iets mis is als je rempedaal niet goed reageert of als je het waarschuwingslampje op je dashboard ziet branden.

Een defecte ABS pomp kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld slijtage, een lekkage in het hydraulische systeem, of elektrische problemen. Vermoed je problemen met dit systeem, dan is het van levensbelang dat je dit snel laat nakijken en bepaalde onderdelen eventueel laat vervangen.

Problemen met je ECU
Je kunt de ECU van je auto (Electric Control Unit) zien als het brein van je voertuig. Dit systeem regelt onder meer de brandstoftoevoer, het ontstekingstijdstip en de emissieregeling. Is je ECU defect, dan merk je dan aan een onregelmatig stationair toerental, haperende acceleratie of uitval van je motor. Vaak is een defecte sensor, vocht of een probleem in de bedrading de oorzaak.

In het systeem zit ook software. Misschien heb je een software-update nodig. Of je systeem moet gereset worden. Het kan ook zijn dat vervanging de enige optie is. Je weet het zeker als je bij een monteur bent geweest, want die kan met een diagnoseapparaat je auto uitlezen. Heb je het idee dat er iets niet goed werkt, dan is het altijd een goed idee om even langs de garage te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here