Groep 5 en 6 van St. Josephschool winnen challenge TU Enschede

0
Leerlingen van de St Josephschool in Enschede
LOCHEM – Groep 5 en 6 van de St. Josephschool in Lochem zijn gisteren (30/6) uitgeroepen tot winnaar van de Twente Academy Young Challenge van de Universiteit Twente. De Lochemse kinderen maakte naar aanleiding van twee themaweken over sport in april. De uitkomsten presenteerden ze in een online-ganzenbordspel.
Ganzenbord 
De themaweken werden afgesloten met een science fair. Het thema sport werd wetenschappelijk benaderd. Zo leerden de kinderen welk soort bal hoger stuitert. De bevindingen werden – veelal met videobeelden – opgenomen in een ganzenbordspel. Die inzending behoorde tot de beste 3 en daarom mochten de leerlingen van groep 5 en 6 deze week naar Enschede.
Presentatie
Daar weden ze volgens Ellen Top, moeder van een van de leerlingen, ontvangen in een indrukwekkend grote collegezaal. De drie beste inzenders moesten daar aan elkaar en de jury presenteren wat ze hebben opgestoken over het gekozen thema. Meester Ronald liet met een aantal leerlingen zien welke onderzoeksvragen ze hadden gesteld, hoe ze dat hebben uitgewerkt en wat de bevindingen waren.

Het door de leerlingen van de St Josephschool gemaakte ganzenbordspel
Het door de leerlingen van de St Josephschool gemaakte ganzenbordspel
Experimenten
In afwachting van de uitslag mochten de deelnemers allerlei experimenten doen in verschillende laboratoria van de Universiteit Twente. Ze kregen daarbij speciale kleding aan, zoals echte wetenschappers die ook dragen: een witte jas en een veiligheidsbril.
Uitslag
Aan het eind van de dag gingen alle leerlingen vol indrukken weer terug naar de hoorcollegezaal en daar werd dan eindelijk onder luid ‘tromgeroffel’ de uitslag bekend gemaakt: De groepen 5 en 6 van de St. Josephschool hebben gewonnen!
De prijs is voor de school een geweldige opsteker. In het nieuwe schooljaar word door de universiteit een echt sciencelab gehouden op school.
Ook leuk nieuws over school, bedrijf of gewoon uit de wijk? Mail info@lochemsnieuws.nl