Doden en gewonden door vallend brugdeel Goorseweg

0
Een groot aantal ambulances bij de bouwplaats aan de Goorseweg op 21 februari (foto: LochemsNieuws

LOCHEM – De aannemer kondigde ‘s ochtends via de BouwApp aan dat de in aanbouw zijnde Nettelhorsterbrug deze dag vorm zou krijgen. Dat liep anders af. Bij de plaatsing van het eerste deel van de brugboog ging het gruwelijk mis. Het gevaarte viel uit de kraan en trof meerdere mensen die eronder stonden. In eerste instantie was sprake van vier gewonden. Inmiddels is duidelijk dat er twee doden en twee gewonden zijn te betreuren.

(Het bericht uit de BouwApp dat hierboven wordt genoemd is na het ongeluk verwijderd)

De dodelijke slachtoffers zijn mannen uit België en Polen. Dit heeft de Arbeidsinspectie woensdag laten weten. Tegelijk werd ook bekend gemaakt dat  een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart, onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Zo’n onderzoek is gebruikelijk bij een zeer ernstig of dodelijk bedrijfsongeval. Als strafbare feiten worden vastgesteld, wordt proces-verbaal opgemaakt. Het OM bepaalt in zo’n geval wat er verder moet gebeuren.

Het ongeval leidde tot een enorme inzet van hulpdiensten. Zo werden minimaal zes ambulances geteld. Ook werden twee traumahelikopters opgeroepen en deze zijn ook daadwerkelijk geland. Boven de plaats van het ongeluk aan de Goorseweg cirkelde enige tijd een politiehelikopter.

Verkeer

De Goorseweg werd afgezet tussen de rotonde bij de Berkel en Intratuin. Dit leidde tot grote drukte op de Kwinkweerd en de Hanzeweg. Vrachtverkeer dat richting Goor of Borculo wilde moest een alternatieve route zoeken. Hierdoor was het ook op de Zutphenseweg en Barchemseweg in Lochem drukker dan normaal.

Het nieuws haalde landelijke media. De NOS besteedde er een extra nieuwsbericht aan. Aanvankelijk werd breed gemeld dat het ging om een ingestorte brug in aanbouw. Pas later werd dit gecorrigeerd door te melden dat een brugdeel uit de kraan was gevallen. Eerder was op de bouwplaats al het burgfundament op bokken geplaatst. De delen worden vervaardigd in het Belgische Gent en per schip naar Lochem vervoerd.

Lees verder onder de foto…

Foto van vlak voor het ongeluk (Foto: Rob ter Mull)

Onderzoek

De VNOG meldt via X (Twitter) dat het ongeluk door veel medewerkers is gezien. Zij zijn opgevangen in een naastgelegen bedrijf. De Veiligheidsregio meldt verder dat de oorzaak van het ongeval wordt onderzocht. Naast de Arbeidsinspectie gaat mogelijk ook Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) onderzoek doen. Een team van de OVV is woensdag ter plaatse geweest om zich een eerste beeld van het ongeluk te vormen. De provincie Gelderland – dat opdrachtgever is van de bouw van brug en rondweg – heeft een crisisteam geformeerd. Dit team moet onder meer de nasleep van het ongeval begeleiden en eventuele verkeerszaken regelen.

Later meer…