Genomineerde grootmoeder Harmien niet graag op voorgrond

0
Harmien Roekevis met twee van haar kleinkinderen in de boomhut bij de boerderij in Groot Dochteren. (eigen foto)

LOCHEM – ,,Ik treed niet zo graag op de voorgrond. Maar nu ik ben genomineerd wil ik natuurlijk wél winnen.” Aan het woord is grootmoeder Harmien Roekevis die vrijdag een nominatie in de wacht sleepte voor de Granny Award van het radioprogramma ‘Ekdom in de Ochtend’. Samen met vier andere ‘super-oma’s’ dingt ze mee de trofee die woensdagochtend wordt uitgereikt. Lochemers zijn sinds vrijdag massaal aan het stemmen geslagen, dus wie weet!

Aanmelding
Dochter Bernadette en kleindochter Sara zaten samen in de auto toen ze oproep hoorden in het ochtendprogramma van Gerard Ekdom op Radio 2. ,,We vonden het een leuk idee en zijn samen een uitgebreide e-mail gaan schrijven. Die hebben we samen met een paar leuke foto’s ingezonden”, vertelt Bernadette. Ze deden dat namens alle vijf kleinkinderen. Naast Sara (14) zijn dat Jules (12), Quinten (9), Max (6) en Liz (2). Vrijdagochtend werd hun grootmoeder verrast door de hele familie die ineens voor deur stond, samen met Frank van ‘t Hof van het radioprogramma. De ‘overval’ was live te horen op de radio.

De pannenkoeken van grootmoeder Harmien zijn uiterst populair bij de kleinkinderen. (eigen foto)

Grootmoeder
De kleinkinderen noemen Harmien steevast ‘grootmoeder’. ,,Ik had een kennis die zo genoemd werd en dat vond ik leuker dan oma of opoe”, aldus Harmien. Ze is 75 jaar en staat nog midden in het leven. Ze speelt bridge bij de vereniging Jump. Dat brengt haar elke donderdagavond naar Bousema. Fietsen doet ze ook nog. En op eigen kracht. Een fietsenverkoper die haar een e-bike probeerde ‘aan te praten’ kreeg te horen dat ze de zaak onmiddellijk zou verlaten als hij dat woord nogmaals zou gebruiken. ,,Ik kan nog prima zelf trappen”, zo zegt ze.

Raadslid
Lochemers kunnen Harmien Roekevis nog kennen als gemeenteraadslid voor de VVD. Ze zat bijna 10 jaar in de raad. In 2002 is ze gestopt en sindsdien ontplooit ze geen politieke activiteiten meer. Harmien komt uit Groot-Dochteren waar ze samen met haar man een agrarische bedrijf runde. Inmiddels woont ze in Lochem en wordt is het bedrijf overgenomen door hun zoon.

Altijd klaar
De kleinkinderen en kinderen zeggen dat grootmoeder altijd voor hun klaar staat. En de befaamde pannenkoeken staan bovenaan de lijst met favoriete gerechten bij de kleinkinderen. Als oma ze gaat bakken waarschuwen ze elkaar: ‘Tussen de middag geen vriendje of vriendinnetje meenemen, want dan zijn de pannenkoeken te snel op!’

Plezier
Sinds de nominatie heeft de familie onderling veel plezier. ,,Op de Whatsapp-groep van de familie is het momenteel erg druk”, vertelt Bernadette. En de stemmen komen van heel ver. Zo hebben familieleden in Amerika en België al gestemd en hetzelfde geldt voor kennissen uit Tasmanië. De indruk bestaat de ook in Lochem massaal wordt gestemd op de site van ‘Ekdom in de Ochtend’. Of het voldoende is moet woensdagochtend blijken. De winnaar krijgt dinsdag al bericht dat ze de volgende dag in de studio in Hilversum wordt verwacht om Granny Award in ontvangt te nemen.

Stemmen kan nog tot dinsdagavond 18.00 uur. Klik HIER om nu te stemmen.