Festivalman Joost Carlier ontvangt Ridderorde [video]

0
Koninklijke Onderscheiding (archieffoto)

LOCHEM – Joost Carlier heeft vrijdagmiddag een hoge koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij mag zich voortaan Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. Carlier is in Lochem vooral bekend als voormalig organisator van de popfestivals die tussen 1968 en 1986 werden gehouden. Maar hij stond ook aan de wieg veel andere evenementen.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve bracht het nieuws tijdens een bijeenkomst in de schouwburg. Hij schetste daar de carrière van Joost Carlier die begon toen hij op zijn achttiende levensjaar bedacht dat de tijd rijp was voor een popfestival. Veel voorbeelden had hij toen nog niet. Het festival in Lochem was de eerste die jaarlijks terugkeerde.

Eerste festival in 1968

Met zijn broers en enkele vrienden zette hij in 1968 het eerste festival op poten. De eerste editie heette ‘Pilgrimage Trip’. Later veranderde de naam in Popmeeting en Lochem Festival. De eerste band die optraden waren onder meer Les Baroques, Faghm en David Copperfield Style, met Lochemer Ap Daalmeijerin de gelederen. Ook was er een optreden van een action-painter met de naam Ben Jolink. In de jaren daarna was de latere voorman van Normaal presentator van het festival.

Die eerste keer kwamen er 5000 bezoekers naar het openluchttheater en het werd nogal een chaos. Het omgaan met grote aantallen bezoekers heeft Joost Carlier later duidelijk beter in de vingers gekregen.

LOC7000

In 1978 startte Joost Carlier het bedrijf LOC7000. Dit richt zich op de organisatie van grootschalige evenementen, festivals en openluchtconcerten. In 1992 vond hij in evenemententerrein Walibi een geschikt terrein voor het grotere publiek. LOC7000 ontwikkelde samen met Mojo Concerts het concept voor een driedaags festival. Vanaf 1993 vond het Lowlands-festival daar plaats.

Samen met Mojo Concerts zorgde hij dat grote namen, zoals Pink Floyd, David Bowie, Tina Turner, The Rolling Stones, AC/DC en Radiohead in het Goffertpark optraden en zette hij Camping Flight to Lowlands Paradise (Lowlands) op de kaart. Dat gebeurde naast veel andere door Joost Carlier geïnitieerde of georganiseerde festivals.

Bij de uitvoering van festivals betrok hij vaak lokale verenigingen. Die verdienden daarmee geld voor de verenigingskas.

Uitvindingen

Joost Carlier moest vaak zelf het wiel uitvinden. Hij deed dat samen met anderen. Denk aan het uitvinden van betaalsystemen, zachte bierbekers geproduceerd uit mais, inklapbare picknicktafels en balie bariers. Hierdoor werd LOC7000 ook een soort kenniscentrum voor de organisatie van onder andere Lowlands, North Sea Jazz en de Zwarte Cross.

Zijn succesvolste uitvinding zijn de urinoirs (Kros-units) die vooral bekend zijn onder de naam ‘plaskruis’. Deze zijn in heel Nederland en daarbuiten in gebruik. De horeca en betaalsystemen zijn intussen overgedragen, maar de expertise van Joost Carlier is nog steeds belangrijk.

Later richtte hij de investeringsmaatschappij Cloese Holding op voor cultuurprojecten. Zo heeft Joost Carlier met Koen Vollaers een paar jaar geleden de Homeland Brewery in Amsterdam opgestart, een nieuw initiatief waar ook jonge brouwers bij betrokken zijn.

Inzet voor festivals

Joost Carlier zette zich in voor vele festivals, waaronder: Lowlands, Drum Rhythm, New Frontier Festival, Sail Amsterdam, Normaal Supertenttour, Libelle zomerweken, Arrow Classic Rock Festival, Oerkracht Festival. Ook was hij betrokken bij festivals in België, Roemenië en Spanje. Ook was hij van 1983 tot en met 1996 de initiator/organisator van het muziekconcours ‘De Grote Prijs van Nederland’.

Kunst was altijd prominent aanwezig bij evenementen, in de aankleding en in de programmering. Samen met anderen werkt Joost Carlier nu aan een expositie over 50 jaar openluchtpopfestivals met werk van Jan Verburg, kunstenaar en vriend. Deze expositie wordt in 2021 in de Gudulakerk in Lochem gehouden. De expositie drukt uit hoe kunst en popfestivals door de jaren heen met elkaar verbonden waren.

Kapittel voor de Civiele Orden

Het Kapittel voor de Civiele Orden oordeelt: ‘De heer Carlier wordt gekwalificeerd als “iemand die op uitstekende wijze werkzaamheden heeft verricht waarbij de samenleving in zeer belangrijke mate is gebaat”. De maatschappelijke betekenis, de impact en uitstraling van de activiteiten van de heer Carlier tot in het heden, zijn voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om hem te benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.’

Achterhoek Nieuws maakte de onderstaande video van de uitreiking: