Elisabeth Oets vertelt en zingt in Synagoge over Philip Mechanicus

0

LOCHEM – Elisabeth Oets vertelt, leest en zingt op zondag 14 april in de voormalige Synagoge aan de Westerwal 6 over haar grootvader Philip Mechanicus (1889-1944). Hij werd in Auschwitz vermoord.

Elisabeth Oets heeft hem nooit gekend maar vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief. Philip Mechanicus was een veelgeprezen en kritisch journalist voor het Algemeen Handelsblad. Hij leeft voort in zijn indrukwekkende oorlogsdagboek ‘In Depot’.

Socialistische heilstaat

Mechanicus was een selfmade-man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte vanuit bittere armoede naar chef-buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij reisde tussen 1929 en 1934 als een der weinigen naar de Sovjet Republiek om verslag te doen van de socialistische heilstaat.

In 1933 bezocht hij Palestina, om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen. Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan: “Ik ben niet fout, zij zijn het”. Dat werd hem fataal.

Liederen van Ilse Weber

Na internering in kamp Amersfoort en in Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau. Elisabeth Oets is zangeres en lardeert het verhaal over haar opa met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Daaruit spreken angst, verlangen en hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus sterk naar voren komen.

Elisabeth Oets wordt op de piano begeleidt door Mi Ying Chen.
De video boven dit artikel is de trailer bij deze voorstelling.

Informatie

Aanvang 15.00 uur (eind rond 17.00 uur)
Entree € 10,-

Kaartverkoop:
• Boekhandel Lovink, Markt 18, Lochem
• Aan de kassa van de synagoge voor aanvang
• Via mail: info@synagogelochem.nl