Desolate aanblik: bomen bij station zijn weg

3
Het station van Lochem staat er wat kaal bij (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De omgeving van het station in Lochem biedt momenteel een desolate aanblik. Daar zijn heel veel bomen geveld. Ze moesten plaatsmaken voor de langverwachte voltooiing van de rondweg. De provincie heeft verder een ontheffing om bomen met roekennesten te rooien, zodat de vogels niet terugkeren in het gebied.

Er sneuvelen bomen aan de Stationsweg, Spoorlaan en de Kwinkweerd. De werkzaamheden begonnen half december. Er was haast geboden omdat met name de bomen met nesten voor half januari verdwenen moeten zijn. Dan beginnen roeken alweer met het bouwen nesten en als het zo ver is mag er helemaal niets meer.

Roekennesten
De roekennesten zijn overigens verplaatst naar de Kanaaldijk. Daar zijn foerageerplekken ingericht om de vogels daar naar toe te lokken. Ter compensatie van te kappen bomen wil de provincie 400 jonge bomen planten op Landgoed Ampsen.

Omdat de bomen bij het station belangrijke oriëntatiepunten voor vleermuizen zijn, worden schermen geplaatst zodat de dieren – die veel voorkomen in het gebied – de weg niet kwijtraken. Pas als de rondweg klaar is worden de schermen weer vervangen door bomen.

Lees verder onder de foto…

De kaalslag aan de zijde van de Kwinkweerd, gezien vanaf de kanaalbrug (foto: LochemsNieuws)

Belangrijke stap
Wanneer de aanleg van de weg daadwerkelijk begint is nog altijd niet definitief bepaald. Wel heeft Provinciale Staten in december een belangrijke stap gezet door het Inpassingsplan vast te stellen. Voor de aanleg staat nog altijd de periode tussen 2022 en 2024 in de boeken. Na zo’n 50 jaar praten en veel beloftes steekt het de gemiddelde Lochemer niet meer op een dag.

Dit jaar worden ook de kabels en leidingen die op de Kwinkweerd in de grond liggen verplaatst,

 

3 REACTIES

  1. Vraag mij af of al die bomen gekapt moesten worden, ook op plekken waar de eventuele rondweg niet eens komt. Zelfs de jonge aanplant en de bosjes zijn rücksichtslos weggehaald. Daar zitten niet eens roeken in!!!!! En dan is nog niet eens zeker of die rondweg er überhaupt komt. Één ding is zeker. Toeristen die op het station aankomen stappen in een compleet weggevaagd gebied met prachtig uitzicht op de industrie. Niet erg een warm welkom in het ooit zo’n groene Lochem.

  2. Symptomatisch voor deze tijd; Waardevolle oude bomen geveld voor….een rondweg over 4 jaar. Geveld omdat dieren overlast geven. Wat een desolate omgeving nu!
    Alles moet wijken voor de auto; de heilige koe. Na ons de zondvloed. Arme kinderen

Comments are closed.