Columnist Roland Duong bejubelt Rosti Mepal

0
Bekende producten van Rosti Mepal (bron: rostimepalshop.nl)

LOCHEM – Columnist en programmamaker Roland Duong steekt in zijn nieuwste column in het AD de loftrompet over het Lochemse bedrijf Rosti Mepal. Duurzame dingen van plastic maken is volgens Duong een oplossing om de plasticsoep in de wereldzeeën te bestrijden.

Plastic
De columnist maakt momenteel een documentaireserie over de gevolgen van onze verslaving aan goedkope prullaria. De serie heet ‘De Prijsvechter’. Duong inspecteerde hiervoor onder meer een stuk strand in Hong Kong en ontdekte dat er meer plastic dan zand lag. Een deel van de uitweg uit het plasticmoeras zijn volgens hem de producten van Rosti Mepal uit Lochem. Daar maken ze mooi vormgegeven en oersterke bekers, broodtrommels en servies van kunststof. Die gaan tientallen jaren mee en worden niet makkelijk weggegooid.

Lochem
Roland Duong noemt Rosti Mepal ‘een oer-Nederlands bedrijf’. Dat klopt niet helemaal want Mepal Services werd in 1949 in Den Haag opgericht door de Deen Egon Wolff. Hij had toen al de verkooprechten voor producten van het Deense bedrijf Rosti. In 1963 kwam Mepal naar Lochem. Mepal is overigens een afkorting van melamineformaldehyde. Dat is de kunststof waar de producten van worden gemaakt.

Drinkflesje
‘De bammetjes en de melk waarmee we ons kroost naar school sturen vertrouwen we toe aan de plastic omhulsels van deze kunststof pionier uit Lochem’, aldus Duong. Hij pleit ervoor dat we de wegwerpverpakkingen gaan vervangen door duurzame zaken van onder meer Rosti Mepal. Een drinkflesje uit Lochem gaat makkelijk 10 jaar mee en dat scheelt honderden plastic wegwerpflesjes.

Zijn column doet vermoeden dat Rosti Mepal op enig moment zal opduiken in de serie ‘De Prijsvechter’.

De column van Roland Duong is nog niet online verschenen maar dat is vermoedelijk een kwestie van tijd. Zoeken op zijn naam op de site het het AD levert een overzicht van zijn bijdragen op.