Chaos troef tijdens raadsdebat over zorgcoördinatoren

0
Gemeentehuis Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Lochemse gemeenteraad worstelde maandagavond nogal met de toekomst van de zorgcoördinatoren die inmiddels actief zijn in Almen, Harfsen, Gorssel en Barchem. Die zijn zo succesvol dat het college van B&W de in 2017 gestarte proef structureel wil maken en uitbreiden naar alle kernen, behalve de stad Lochem. Daar hangt de komende jaren een fors prijskaartje aan. Te fors, vinden VVD, PvdA en GroenLinks. De poging van deze fracties om een financiële pas op de plaats te maken strandde echter. 

[update] De eerste versie van dit bericht moest worden aangepast omdat bleek dat een raadslid een verkeerde stem uitbracht (tegen in plaats van voor). Met name de laatste alinea moest hierdoor worden aangepast.

Gemeentebelangen – met acht zetels de dominante partij in de raad – is een vurig pleitbezorger van de zorgcoördinatoren en stemde dus tegen het amendement. Na een  lange schorsing probeerden PvdA, LochemGroen!, CDA en GroenLinks het hele raadsvoorstel van tafel te krijgen voor latere behandeling. Inclusief het amendement en twee moties. Ook hier stemde een meerderheid van GB, D66 en MmL niet mee in. Chaotisch werd het even later toen bleek dat de stemmen staakten op één van de beslispunten van het voorstel, over de financiële gevolgen. Door afwezigheid van een van de raadsleden én een foutieve stem van een ander kon het gebeuren dat de stemverhouding 11 tegen 11 werd.

Stakende stemmen

Stakende stemmen betekenen dat he raadsvoorstel over twee weken opnieuw in stemming worden gebracht, inclusief moties over het professionaliseren van de zorgcoördinatoren en het zo snel mogelijk toewerken naar een toelaatbare arbeidsrelatie. Nu zijn de coördinatoren zzp’ers en dat mag niet langer. Onlangs werd bekend dat de Belastingdienst strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. De gemeente, Welzijn Lochem of een andere robuuste partij komen in aanmerking voor het werkgeverschap. Ook de mogelijkheid van de coöperatie werd maandagavond geopperd.

De motie over het werkgeverschap werd na een lange schorsing aangepast, maar ook daarna ontraadde wethouder Wendy Goodin deze. En ook toen bleef GB tegen. De stemming hierover vindt dus pas over twee weken plaats. Goodin had eerder op de avond het amendement over de financiën ‘met kracht’ ontraden. Ze waarschuwde onder meer voor een stap terug, in de vorm van minder uren of slechtere beloning. “Die stap terug kun je niet zomaar herstellen”, aldus de wethouder. Ze pleitte ervoor om de betrokken kernen in hun kracht te laten en zaken zelf te laten regelen.

Preventief

Verder denkt de wethouder – net als GB – dat de preventieve waarde van de coördinatoren vermoedelijk opweegt tegen de kosten. Die tot 2027 oplopen tot bijna 340.000 euro per jaar. Politiek gezien was sprake van onvoorspelbaar acteren van een aantal fracties. PvdA en GroenLinks – toch van oudsher partijen die zaken graag ‘van onderop’ willen regelen – kiezen nu van professionalisering en mogelijk bureaucratisering van een goed werkend fenomeen. Zorgcoördinatoren zorgen er onder meer voor dat mensen in kleine kernen langer zelfstandig kunnen functioneren. Dat leidt bijvoorbeeld tot minder kosten voor de gemeente op het vlak van huishoudelijke hulp of andere dure zorg.

“Toon dat dan maar aan”, zei fractievoorzitter Jan de Vries van de VVD. De indieners van het amendement stellen zich voor dat, als het nut van de structurele uitgaven is bewezen, dit kan worden opgenomen in de kadernota van 2025 en dus de begroting die eind volgend jaar het licht ziet. Ze vinden de pas op de plaats op dit moment nodig omdat ze wijzen op het zogeheten ‘ravijnjaar’ 2026. Dan dreigt er, op de tot nu toe florissante begrotingen van Lochem, een tekort van 6,5 miljoen.

Financiën

Hoewel alle fracties zich haastten om te zeggen dat ze het fenomeen een warm hart toedragen, versmalde de discussie zich al snel tot het financiële aspect. Met name Coby Wilting van GB – die nauw betrokken was bij de start van de pilot in Almen – en Bob van ‘t Klooster van D66 wonden zich daar flink over op. Dat leidde tot harde woorden over en weer.

De zorgcoördinatoren worden aangestuurd door de plaatselijk dorpsraden en dat zijn vrijwilligersorganisaties. Dat moet professioneler vinden GroenLinks, PvdA en VVD. Wethouder Goodin gaf aan dat Welzijn Lochem altijd op de achtergrond paraat is om ondersteuning te verlenen. Volgens haar zou het weghalen van verantwoordelijkheid uit de kleine kernen het vertrouwen ernstig kunnen schaden en de positieve energie uit het project kunnen halen.

Nieuwe stemming

De drie beslispunten van het raadsvoorstel werden apart in stemming gebracht, zodat raadsleden die bezwaar hebben tegen de financiële paragraaf daar tegen konden stemmen. Achteraf blijkt dat fractievoorzitter Bertus Karssenberg van MmL per ongeluk tegen dat beslispunt stemde, terwijl hij eigenlijk voor is. Door afwezigheid van Martine Willems van de PvdA werd de stemverhouding hierdoor 11 tegen 11. Aangenomen dat Willems over twee weken tegen stemt en Bertus Karssenberg voor, dan ontstaat een meerderheid van 12 tegen 11 en haalt het raadsvoorstel als geheel ongeschonden de eindstreep.