Bosrestaurant Joppe (bijna) uit de as herrezen

0
De eigenaren van het Bosrestauant in Joppe hebben de klus geklaard (foto: LochemsNieuws)

JOPPE – 2019 was een bewogen jaar was het voor de eigenaren van Bosrestaurant Joppe. Begin november 2018 viel de droom in duigen door een verwoestende brand. Maar al heel snel werd de rug gerecht en de herbouw gestart. Herrezen uit de as. Het klinkt als een cliché maar het is in dit geval een erg toepasselijke uitdrukking. Vanaf 15 januari is het restaurant weer voor iedereen geopend. En op 12 januari is er een open huis.

Jeroen Wendt en Ton van Til begonnen in 2011 als respectievelijk kok en gastheer aan het avontuur van een eigen zaak. Hun echtgenotes, de zussen Riska en Gerdie Oostenenk, deden volop mee. Samen hadden ze al veel ervaring opgedaan bij horecabedrijven in de regio. En samen met hun medewerkers maakten ze er een succes van.

Breed publiek

“Het was een laagdrempelig restaurant voor een breed publiek, waar veel mogelijk was. Van een simpel á la carte hoofdgerecht tot een uitgebreid 3-gangen diner. Ook kwamen veel groepen met regelmaat naar ons toe”, vertelt Gerdie. En alles wat hier in de verleden is geschreven, keert binnenkort weer gewoon terug. Want de bouwvakkers en schilders hebben het pand rond deze tijd verlaten. Het ziet er fris en mooi uit en vanaf nu wordt gewerkt aan de inrichting.

Op 6 november 2018 kwam ‘s ochtends de klap. Riska: “We werden door de politie uit bed gebeld met de vraag of we de eigenaar waren van het bosrestaurant. ‘Dat staat in brand’, kregen we te horen. Wat daarna komt beleef je in een soort van roes. Ter plekke stonden erbij en keken we ernaar. Een heel machteloos gevoel.” De twee zussen herinneren zich wel dat ze eigenlijk nog dezelfde dag eensgezind hebben besloten om door te gaan.

Veel steun

Na de brand werden ze overspoeld met blijken van medeleven en steunbetuigingen. “Dat was hartverwarmend”, aldus Gerdie. “Dat hadden we niet verwacht. Maar hier geldt natuurlijk wel ‘ons-kent-ons’ en we zijn geboren en getogen in Gorssel. We kregen veel persoonlijke reacties en via mail. En er werden zelfs bloemen bezorgd.”

“Je zoekt de oorzaak in eerste instantie bij jezelf. We hadden de avond daarvoor zelf afgesloten en je bent bang dat je wat vergeten bent”, zo klinkt het. Technisch onderzoek bracht aan het licht dat een plafoniere, die ‘s nachts altijd aan bleef, hoogstwaarschijnlijk de brand heeft veroorzaakt. Bewoond was de bovenverdieping niet, dus persoonlijke ongelukken deden zich gelukkig niet voor.

Schade gedekt

“In eerste instantie dachten we dat de schade meeviel en we zagen ons binnen een paar maanden wel weer open gaan”, zegt Gerdie. Dat bleek een misrekening. Op de muren van de begane grond na moest alles worden gesloopt en weer nieuw opgebouwd. Gelukkig bleek al snel na die fatale dag dat de tussenpersoon die de eigenaren had geadviseerd over de verzekeringen, goed werk had geleverd. Alle schade bleek te zijn gedekt, inclusief de omzet en het loon van vaste medewerkers. Na een maand kwam dan ook groen licht voor de herbouw.

De vier eigenaren zijn steeds erg betrokken geweest bij de wederopbouw. Soms fysiek – zoals bijvoorbeeld bij de aanleg van het terras – en uiteraard achter de schermen. Er moest en moet veel worden geregeld. Van de inrichting tot het bestellen van menukaarten en nieuwe bedrijfskleding.

Meubilair

Omdat de brand op de bovenverdieping uitbrak kon het nodige meubilair uit het restaurant worden gered. Dit is door een speciaal bedrijf gereinigd en opgeslagen. Het keert nu terug en gaat een bijdrage leveren aan de sfeer die moet herinneren aan die van voor de brand. Helemaal hetzelfde wordt het overigens niet. Zo zijn er bij de herbouw wat meer vierkante meters beschikbaar gekomen. Gerdie Wendt spreekt al over ‘Bosrestaurant 2.0’.

Papa’s vaker thuis

In sociaal opzicht hakt zo’n gebeurtenis er natuurlijk ook behoorlijk in. De gezinssituatie was dit jaar wezenlijk anders dan voorheen. Maar dat had ook positieve kanten. Gerdie zegt: “Onze kinderen zagen hun papa’s ineens veel vaker dan anders.” De kinderen van Riska en Ton zijn 7 en 11 jaar en die van Gerdie en Jeroen 10 en 12 jaar.

Open huis

Als ook de laatste loodjes zijn volbracht, wordt op zondag 12 januari een open huis gehouden van 13.00 tot 19.00 uur. Daar is iedereen welkom. De officiële opening is al de dag daarvoor, maar deze is alleen voor genodigden.

Op maandag en dinsdag 13 en 14 januari worden de vaste groepen opnieuw verwelkomd. Daarbij gaat het om onder meer diverse serviceclubs. Deze keren allemaal spontaan terug, na het afgelopen jaar te zijn opgevangen door de hulpvaardige collega’s van Jansen en Jansen, De Hoek en de Zessprong.

Gerdie en Riska zijn er ook behoorlijk trots op dat alle personeel terugkeert. Dit geldt voor zowel de vaste medewerkers als de ‘flexwerkers’. In totaal zijn het er zo’n twintig.