Bezoekers Lochem kunnen de pot op

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – Bezoekers van Lochem kunnen de pot op. Dit is de titel van een motie waarmee Meedenken met Lochem (MmL) en Lochem Groen! maandag pleitten voor een openbaar toilet in Lochem. Wat de rest van de gemeenteraad betreft kunnen de bezoekers met hoge nood inderdaad de pot op want de motie werd weggestemd met 20 tegen 2 stemmen.

De klacht over het gebrek aan een openbaar toilet in Lochem is niet van vandaag of gisteren. De bezoeker is aangewezen op horecabedrijven waar wordt verwacht dat er een consumptie genuttigd wordt. Lex de Goede van MmL vond via Google dat er bedrijven zijn die een toilet in de openbare ruimte plaatsen zonder dat de gemeente hoeft mee te betalen. Of Lochem druk genoeg is voor dergelijke bedrijven is onduidelijk. De investering moet terugverdiend worden door inworp van een bepaald bedrag.

Het stinkt

Tijdens het debat overt de motie werd nogal lollig gedaan over het onderwerp. ‘Het stinkt’, aldus de VVD. De liberalen kunnen zich voorstellen dat horecabedrijven mensen met hoge nood wel ter wille willen zijn. Daar mag best een vergoeding voor worden gevraagd. Gemeentebelangen ziet in de kernen een rol weggelegd voor de dorpshuizen.

Wethouder Robert Bosch liet weten in overleg te zijn met het Stadshuus, dat ook een rol kan spelen. Bosch zei dat de bouw van een eigen voorziening erg duur is. Afhankelijk van de leidingen en kabels die moeten worden gelegd, gaat het om 40.000 tot 90.000 euro.

Toegankelijkheid

Tijdens het debat werd verder de VVV genoemd als mogelijke plasplaats. Een goede bewegwijzering is essentieel om de bezoekers te helpen. De PvdA zegt dat een openbaar toilet onderdeel is van een goede toegankelijkheid voor alle bezoekers en daagde het college uit om met een voorstel te komen.

De wethouder wees nog op de app en website die Hoge Nood heet en waar alle plekken waar gebruik gemaakt kan worden van het toilet worden vermeld. Zie: hogenood.nl/app.