Bachweken Lochem belichten componist van alle kanten

0

LOCHEM – Lochem staat volgend voorjaar dik twee weken in het teken van Bach. De componist staat van 25 maart tot en met 9 april centraal bij tal van activiteiten tijdens de Bachweken. Dat beperkt zich niet tot klassieke muziek. Ook toneel, film, jazz en lezingen staan op het programma.

Passies
Zestien dagen lang is het Bach wat de klok slaat. Letterlijk zelfs, want de beiaardier van de Gudulakerk speelt gedurende die periode ook stukken van de componist. Twee hoogtepunten op het programma zijn de Johannes én de Matthäus Passion in de kerk. De Johannes Passion wordt uitgevoerd door het Vocaal Ensemble Lochem. De Matthäus – die elk jaar in Lochem op het programma staat – wordt opnieuw uitgevoerd door het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest.

Kunst der Fuge
in de Kapel op ‘t Rijsselt wordt op zondag 9 april het beroemde werk ‘Die Kunst der Fuge’ uitgevoerd (klavecimbel en zang). Op 30 maart wordt het toneelstuk ‘Geachte heer Bach’ uitgevoerd in de Gudulakerk en op 6 april geeft Jan Govert Bach een lezing over zijn beroemde naamgenoot tijdens het AKKU Eetcafé in de Schouwburg.

Film
Het Filmhuis Lochem haakt op 9 april in op het thema met de vertoning van ‘The Salt of the Earth’. Deze documentaire van Wim Wenders is gebaseerd en geïnspireerd door de foto’s van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. De overeenkomst met Bach moet worden gezocht in de compassie en emphatie van beide heren. Salgado componeert met beeld zoals Bach dat deed met noten.

Scholen
De Lochemse basisscholen en het Staring College gaan ook aandacht besteden aan de componist. Hoe dit precies gaat gebeuren moet zich nog uitkristalliseren maar veel scholen hebben volgens de organisatoren hun medewerking toegezegd.

 Alle informatie over de Bachweken en het volledige programma zijn HIER te vinden.

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

De Duitse componist en organist Johann Sebastian Bach (1685-1750) werd geboren in Eisenach. Bach wordt door velen beschouwd als de grootste componist