LOCHEM/GROENLO – 2025 wordt een jubeljaar voor de Achterhoekse popmuziek. Normaal viert de 50e verjaardag in Lochem. Verder zijn zowel Boh Foi Toch als de Jan Ottink Band volgend jaar 35 jaar jong. Normaal keert, na dit jaar voor het openluchttheater te hebben gekozen, terug op het tractorpullingterrein tussen Lochem en Barchem. Bijzonder is dat oude bandleden, waarmee het deels niet zo boterde, zich bij de band op het podium voegen.
De voorverkoop voor het jubileumconcert van Normaal in Lochem begint zaterdag om 10.00 uur (2/11). Het concert wordt gehouden op Hemelvaartsdag, 29 mei. Kaarten zijn te bestellen via mojo.nl/normaal.
Naast Fokke de Jong en Tessa Boomkamp is ook Paul Kemper van de partij. De gitarist werd in 1999 aan de dijk gezet door Normaal. ‘Kempen Paul Mealmoes’, zoals hij werd genoemd, werd vervangen door Alan ‘Gaspiepe’ Gascoigne, die voor Kemper ook al deel uitmaakte van de band. De show op Hemelvaartsdag wordt een muzikale terugblik op de afgelopen 50 jaar. In het voorprogramma staan De Heinoos, de tributeband Queen Must Go On en de feestband BZB. Het terrein gaat open om 14.00 uur. Het programma start om 15.00 uur.
Boh Foi Toch
Boh Foi Toch begon in 1990 als initiatief van wijlen Jan Manschot en Hans Keuper. Ook bassist Willem te Molder is van begin af aan van de partij. Paul Kemper (gitaar) en Han Mali (drums) kwamen er later bij. De band rond de inmiddels 80-jarige harmonicaspeler en zanger Hans Keuper start het jubileumjaar met de release van een live-album in januari. Op 9 november aanstaande worden hiervoor opnames gemaakt in City Lido in Groenlo. Zie ook: bohfoitoch.nl.
lees verder onder de afbeelding…
Jan Ottink
De Jan Ottink Band, kortweg JOB, begon eveneens in 1990. Daarvoor had Jan Ottink (Rietmolen, 1954) al een Engelstalige band die Link heette. Al snel nadat hij besloot liedjes in zijn moerstaal – het Nedersaksisch – te gaan schrijven en zingen werd dat opgemerkt door de regionale omroep (destijds nog RONO). Met name nummers als ‘Geeteling’ en ‘De Warnsveldblues’ waren veelvuldig te horen op de radio. In het verlengde daarvan volgden vele optredens in kroegen en zalen in de Achterhoek en Twente. In de jaren ’90 speelde de band zo’n 60 keer per jaar live. Dat aantal werd uitsluitend begrensd door het feit dat de bandleden nog een baan hadden en dus een streep trokken. Er ontstond zelfs een fanclub met een eigen blad dat toepasselijk ‘JOBs’-tijding’ heette.
Tijdens een grensoverschrijdend streektaalfestival in Münster werd de Jan Ottink Band eind jaren ’90 benaderd door de West Deutsche Rundfunk (WDR). Dat leidde kort daarna tot opnames in de radiostudio in Keulen. De afgelopen jaren heeft Jan Ottink zich voornamelijk gericht op theaterconcerten. De bezetting van de band wisselde regelmatig. Momenteel treedt hij vaker in kleinere bezetting op, met een of twee andere muzikanten. Dat is onder meer aanstaande zondag het geval in het Hoftheater in Raalte. Info & kaarten: hoftheater.nl/programma/in-dit-land-jan-ottink-03-nov-1500/.
Jan Ottink werd in coronatijd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de streektaal. Hij heeft inmiddels tien albums op zijn naam staan met bijna uitsluitend eigen werk. Het laatste album, getiteld ‘In dit Land’, verscheen afgelopen voorjaar. Rond het 35-jarige bestaan van de band en de 70e verjaardag van de frontman worden speciale activiteiten voorbereid die later in 2025 worden verwacht.