Veltkamper bier: ‘doordrinkpils uut Laorne’

LAREN – Vier vrienden en (bijna) buren uit Laren bezochten al in 2018 een workshop bierbrouwen. Gewoon als gezellig uitje. Maar dat brouwen, dat zagen ze wel zitten. ‘Moeten we zelf ook eens doen’, zo zeiden ze tegen elkaar. De uitvoering van het idee bleef enige tijd op de plank liggen, maar inmiddels is het er: Veltkamper bier. Gebrouwen met gerst uut Laorne.

Menck Hartholt, Henk Wansink, Roel de Vries en Henk Veltkamp kochten ruim 3 jaar een brouwketel en een stapeltje boeken over brouwen. Ze begonnen te experimenteren. Een doordrinkbier moest het worden. Een pilsner dus. “Daar houden we zelf van”, zegt Menck Hartholt. “Wij zijn minder van de speciaal bieren en daar zijn er ook al zoveel van”, voegt hij eraan toe.

Bredere aanpak

Bier bestaat uit water, gerstemout, hop en gist. Na vijf á zes keer proberen hadden ze de juiste verhoudingen te pakken. De criteria waten: goed schuim, beperkte bitterheid en een goede algehele smaakbeleving. Het resultaat mocht er zijn, vond het viertal, en ze besloten het breder aan te pakken.

Henk Wansink, de bekende aardappelteler uit Laren, verbouwde al gerst. Dat werd verwerkt tot veevoer. “Voor bier heb je kwalitief betere gerst nodig. Ik vond een brouwwaardige soort en ben dat gaan verbouwen”, legt hij uit. Het gerst wordt voor het brouwproces geschikt gemaakt door Vloermouterij Masterveld in Ratum bij Winsterswijk.

Streekproduct

Naast de gerst komt ook de in het Veltkamper bier gebruikte hop uit de eigen gemeente. Op landgoed De Velhorst bij Almen teelt Sebastiaan Tekelenburg biologische hop voor (hobby)brouwers. Daarmee wordt het bier uit Laren een echt streekproduct. Gebrouwen wordt het echter in het Twentse Albergen, bij de bekende Huttenkloas brouwerij. Het gewenste volume kan niet meer in eigen beheer worden gebrouwen.

De naam is overigens aangedragen door Henk Veltkamp. Zijn achternaam is afgeleid van een gebied dat westelijk van Laren, rond de Zutphenseweg, ligt en dat de De Veltkamp werd genoemd. Zo wordt ook deze oude veldnaam aan de vergetelheid ontrukt.

Naamsbekendheid

Veltkamper bier is op fles te koop, maar bezoekers van het festival Mañana Mañana, bij kasteel Oolde in Laren, konden het onlangs voor het eerst van het vat proberen. Dat leverde veel goede reacties op. Het plekje op het festival werd de brouwers aangeboden door Robert Croll, de bewoner van Huis Oolde. “Daar zijn we hem zeer dankbaar voor, want we hebben ons daar kunnen presenteren aan mensen uit zowel de regio als van verder weg. Naamsbekendheid is belangrijk voor ons. We hebben ook leuke contacten gelegd met potentiële verkooppunten”, zegt Menck Hartholt.

Ongefilterd

Het bier uit Laren is ongefilterd en dus licht troebel. Veel bierliefhebbers kennen dat onder meer van Weizenbier. De troebelheid wordt op Duitse etiketten vaak aangeduid met ‘Naturtrüb’ (van nature troebel). Pils was vroeger overigens altijd troebel. Heineken is het, als eerste in Nederland, gaan filteren. Daardoor ontstond de bekende kreet: ‘Heerlijk helder Heineken’.

Tijdens het filteren worden gistresten uit het bier verwijderd. Dit zorgt er tevens voor dat er in de fles geen smaakverandering meer optreedt. Gefilterd bier werd al snel de standaard, maar momenteel brengen ook de grotere biermerken weer ongefilterd bier op de markt, onder mee vanwege de ambachtelijke uitstraling.

Biertje erbij

Momenteel wordt Veltkamper bier gebrouwen in batches van 2000 tot 3000 liter. “De kunst is om telkens op tijd te brouwen zodat er altijd voorraad is”, aldus Hartholt. Inmiddels wordt nagedacht over nog een tweede biersoort. Dit kan wel een een weizen worden, maar zeker is dat nog niet. “Belangrijk is dat het opnieuw een bier wordt dat je gemakkelijk kunt doordrinken. Wij zijn niet van de IPA’s en zo”, zo klinkt het.

Veltkamperbier is op verschillende plekken in de regio verkrijgbaar, zoals in diverse boerderijwinkels in Harfsen, Laren en Barchem. Maar ook bij Bakker Wijnand en PLUS Beuzel in Laren. Ook wordt nagedacht over een webshop die is gericht op de Duitse markt. Momenteel wordt de algemene website van het jonge biermerkt uitgerold. Deze is binnenkort in volle glorie te aanschouwen via: www.veltkamperbier.nl.

 

Henri Bruntink

Recent Posts

Kadernota 2024 leidt vooral tot vragen over klimaat en energie

LOCHEM - De Kadernota 2024 is de voorloper op de begroting die eind dit jaar…

8 uur ago

Rob Kiers benoemd tot lid Raad van Bestuur ForFarmers

LOCHEM - Rob Kiers (1980) is benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van…

1 dag ago

Traverse Eefde na lang wachten met applaus begroet

EEFDE - Bewoners uit de omgeving van de Rustoordlaan, Doctor van de Hoevenlaan en Zutphenseweg…

5 dagen ago

Lintje voor organist Jaap Bax van Remonstrantse Kerk

LOCHEM/HOLTEN - Jaap Bax (77) uit Holten is afgelopen zondag benoemd tot Lid in de…

6 dagen ago

(Oud-)Gorsselnaar Dmitri K. lijkt voorgoed gevlucht naar Rusland

GORSSEL - Hij heet Dmitri K. en wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van…

6 dagen ago

Adoptie nieuwe bomen landgoed Oolde officieel van start

LAREN/LOCHEM - Bijna twee maanden geleden stonden Robert en Cathrien Croll van landgoed Oolde, naar…

1 week ago