Kumpulan betekent, naast herdenken, ook dat er wordt bijgepraat en gegeten. Zondag wordt om 10.00 uur begonnen met een ontvangst van de deelnemers. Na een inleiding van voorzitter Leontine Broekhuizen van de Stichting 14 augustus Lochem volgt een lezing van schrijfster Marion Bloem (meer informatie onder dit bericht). De bijeenkomst wordt vanaf 13.00 uur afgesloten met een Indonesisch buffet en een meer informeel samenzijn.
Bezetting
In Nederland worden op 4 en 5 mei (het einde van) de Tweede Wereldoorlog herdacht en gevierd. Maar in feite kwam voor ons land pas op 15 augustus 1945 echt een einde aan de oorlog. Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan. De bondgenoot van de Duitsers gaven pas op na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, in augustus ’45.
In Nederlands-Indië leidde de oorlog tot veel ellende. Miljoenen mensen leden honger. Er was sprake van dwangarbeid, vernedering en terreur. Berucht zijn de ‘Jappenkampen’ waar honderdduizenden onder onmenselijke toestanden zuchtten. Onder de slachtoffers van de Japanse bezetting zijn – voor zover bekend – zo’n 25.000 Nederlanders.
Dag eerder
Dat in Lochem al op 14 augustus wordt herdacht heeft te maken met de nationale herdenking die jaarlijks op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag wordt gehouden. Om mensen in de gelegenheid te stellen om ook daar bij te zijn, werd besloten de Lochemse herdenking een dag eerder te houden.
De Stichting 14 Augustus Lochem wordt in mei 1997 opgericht door onder meer Jack Broekhuizen. Hij was in de jaren ’70 en ’80 jarenlang rector van de toenmalige Rijksscholengemeenshap (RSG) in Lochem. Nu, 25 jaar later, zitten twee van zijn dochters in het bestuur.
Aanmelden
Wie er zondag in Het Stadshuus nog bij wil zijn moet snel handelen. Aanmelden kan tot morgen (vrijdag) door 20 euro over te maken op bankrekeningnummer NL 25 NL25 ABNA 0603 7006 59 ten name van Stichting 14 Augustus Lochem e.o. en onder vermelding van ‘Kumpulan 2022’. Het genoemde bedrag is inclusief deelname aan het afsluitende buffet.