Zo zit je er warm bij deze maanden

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

(dit is gesponsorde content…)
In de wintermaanden willen we er allemaal warmpjes bijzitten. Maar hoe doe je dat zonder onnodig veel kosten te maken? We delen vier simpele en budgetvriendelijke tips, waaronder onderhoud van je cv-ketel inplannen.

Laat je cv-ketel checken

Wacht niet tot het hartje winter is, maar plan nu alvast een wintercheck voor je cv-installatie. Met goed cv-onderhoud voorkom je dat je komende winter te maken krijgt met storingen en defecten en daardoor zonder warm water komt te zitten. Maar dat is niet alles. Een slecht onderhouden cv-ketel kan ook brand, lekkage of zelfs koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Maak dus op tijd een afspraak met een onderhoudsmonteur of cv-specialist. En vul zelf de verwarmingsketel bij met water wanneer dat nodig is.

Ontlucht de leidingen

Heb je de verwarming al een tijd niet gebruikt? Dan kan het zijn dat er luchtbellen in de leidingen zitten. Door deze luchtbellen kunnen de radiatoren in huis niet goed warm worden. Dit kun je oplossen door je radiator of verwarmingssysteem te ontluchten. Hier heb je geen specialist voor nodig: je kunt het gewoon zelf doen met een ontluchtingssleutel. Deze sleutel is te koop bij vrijwel iedere bouwmarkt. Isoleer daarnaast ook je radiator door radiatorfolie achter de verwarming te plakken. Zo hou je meer warmte binnen en dat scheelt weer geld.

Reken af met tocht

Door tocht kan het een stuk kouder voelen in huis. Loop daarom op alle verdiepingen de kieren en naden na en dicht deze af. Hier kun je kit of isolatieschuim voor gebruiken. Hetzelfde geldt voor plekken waar leidingen door de muur naar buiten of naar binnen lopen. Check tot slot ook de kozijnen en kit deze af als je merkt dat hier koude lucht doorheen komt. Zo zorg je dat de temperatuur in huis constant blijft en voorkom je dat je de verwarming een paar graden hoger moet zetten. Tocht die onder de deuren of ramen vandaan komt kun je niet kitten: die pak je het beste aan met tochtstrips.

Zet de thermostaat niet te laag

Het is misschien verleidelijk om ‘s nachts de thermostaat een stuk lager te zetten – of om de verwarming zelfs helemaal uit te zetten. Het idee is immers dat je op die manier geld bespaart en je huis niet onnodig verwarmt. Maar dat zit toch anders. Want als het in huis kouder is dan 15 graden, dan kan het te vochtig worden. En dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook slecht voor je portemonnee. Vochtige lucht wordt namelijk veel langzamer warm dan droge (ofwel warmere) lucht. Daardoor kost het ‘s ochtend uiteindelijk dus ook meer energie en geld om je woning weer te verwarmen. De oplossing? Zet de thermostaat hoogstens 5 tot 7 graden lager dan overdag. Als je in een nieuwbouwwoning woont, zet de thermostaat ‘s nachts dan maximaal 3 tot 4 graden lager.