Woon-werkkavels Haalmansweg in Radio1 Journaal

0
(Bron: nporadio1.nl)

LOCHEM – De woningen voor zzp’ers die momenteel in Lochem worden gebouwd langs de Berkel, bij de Haalmansweg, hebben de aandacht getrokken van Radio 1 Journaal. In de uitzending van donderdagochtend kwamen wethouder Bert Groot Wesseldijk en een bewoonster van een van de eerste 8 opgeleverde woningen aan het woord.

Luister het gedeelte van de uitzending over Lochem HIER terug…

De reportage van verslaggever Jeroen Schutijser maakte deel uit van een onderwerp over de daling van het aantal nieuwbouwwoningen. Dit was voor het eerst in 5 jaar het geval. Bert Groot Wesseldijk vertelde dat bedrijven in de buurt – en met name aan de overkant van het Twentekanaal hun bedenkingen hadden van woningen in de buurt. Volgens hem zorgt de keuze voor woon-werk-kavels ervoor dat er sprake is van ‘ondernemers onder elkaar’. Hij verwacht daardoor weinig problemen.

Elkaar versterken

De nu opgeleverde 8 woningen moeten er uiteindelijk 24 worden. De wethouder denkt dat de kleinschalige ondernemingen, waarvan de eigenaar ook op de locatie woont, elkaar kunnen versterken. Hij verwacht eenzelfde effect als bijvoorbeeld bij een ondernemershuis.

Verder komt een bewoonster aan het woord die samen met haar man de eerste koper was. Ze gaf aan de plek met uitzicht op zowel Berkel als kanaal geweldig te vinden. Ook de mogelijkheid om de woning geheel naar eigen inzicht in te delen speelde mee bij de koop. Aanstaande zaterdag is de verhuizing afgerond.

Woningbehoefte

Ze vertelt de verslaggever verder dat de verkoop niet heel snel ging omdat mensen zich onder meer afvragen of ze zo’n woon-werk-pand later wel goed kunnen verkopen. En wethouder Groot Wesseldijk zegt op de vraag hoe het zit met de woningnood in Lochem dat hij niet van nood wil spreken maar dat wel behoefte bestaat aan bepaalde soorten woningen. Lochem krijgt de komende jaren meer ruimte om te bouwen maar daar moet een zoektocht naar geschikte locaties aan vooraf gaan. Inbreidingslocaties zijn schaars en uitbreiding buiten de huidige komgrenzen is lastig. Bijna overal rondom Lochem is sprake waardevolle natuur en beschermingswaardige landschappen.

Geen klagers

De wethouder zei ook dat Lochemers niet zulke klagers zijn. Dat leidde in de uitzending tot een wat cynische reactie van hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft. “In Lochem wordt niet geklaagd maar in de rest van het land wel”, zo zei hij. “Er blijkt vaak ineens een schip in de grond te zitten of er lopen bijzondere diertjes rond.”

Hij noemde wat in Lochem gebeurt ‘een beetje een noodgreep’. Hij had niet verwacht dat het zelfs in gemeenten als Lochem zo moeilijk is om nieuw te bouwen. Bouwen op bedrijventerreinen is volgens Boelhouwer niet wenselijk. “We hebben daar niet voor niets bestemmingsplannen voor”, zo zei hij tegen presentator Jurgen van den Berg.

Transformatie

Hij wees op transformaties van industriegebieden naar woongebieden waar ook nog werkgelegenheid blijft. Dat leidt volgens hem vaak tot een levendig woonmilieu. In de reportage uit Lochem kwam niet uit de verf dat dit fetelijk ook hier aan de hand is. Op het zelfde industrieterrein Hanzeweg is ook de nieuwe woonwijk Kop van Oost gepland. Met het gemeentehuis in het midden is er sprake van zo’n transformatie van grotere bedrijven naar wonen en kleinschalige bedrijvigheid.

De daling van het aantal nieuwbouwwoningen heeft volgens Boelhouwer te maken met de daling van het aantal bouwvergunningen. Dit is nog een nawee van de financiële crisis die in 20008 begon. Van eerste idee tot bouwvergunning van grotere bouwprojecten zit vaak 10 jaar. Doordat de financiering van grote nieuwbouwprojecten lange tijd lastig was treedt nu een daling van het aantal verleende bouwvergunningen op. Dit houdt volgens de hoogleraar mogelijk nog enkele jaren aan.