Wie wordt de Beste Buur van Lochem in 2018?

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Buurtbemiddeling van de Stichting Welzijn Lochem (SWL) gaat de komende weken op zoek naar de Beste Buur van Lochem. Iedereen kan tot 12 september een buur nomineren. De uitverkoren Beste Buur wordt uiteindelijk op 29 september in het zonnetje gezet door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve.

Het kan gaan om een buurman/-vrouw die een grote bijdrage levert aan de sfeer in de buurt. Of iemand die altijd voor anderen klaarstaat. Die altijd een oogje in het zeil houdt en die altijd vriendelijk is tegen spelende kinderen in de straat. Maar ook harde werker die er achter de schermen voor zorgt dat het jaarlijkse straat- of buurtfeest er komt en op rolletjes loopt.

Uit de genomineerden wordt de Beste Buur geselecteerd. Hij of zij vormt het mooiste voorbeeld van een ideale buur zoals iedereen zich zou wensen.

Hoe kun je iemand nomineren?

Ga vóór 12 september naar www.buurtbemiddelingswl.nl en klik op ik nomineer een buur. Dan verschijnt het nominatieformulier. Voorwaarde is uiteraard dat de genomineerde in de gemeente Lochem woont.

Wat is Buurtbemiddeling?
Lochem wil graag op een positieve manier buurtbemiddeling onder de aandacht brengen. Buren maken soms ruzie met elkaar maar buren kunnen ook heel veel doen om op een prettige manier met elkaar om te gaan. Je hoeft niet de Beste Buur te zijn om toch de relatie met je buren goed te houden.

Je kunt al veel ergernissen voorkomen door op kleine dingen te letten, bijvoorbeeld door kennis te maken met de buren wanneer je in een nieuwe buurt komt wonen.  Als de buren zien dat je rekening met ze houdt, zullen ze ook eerder rekening met jou houden, zo is de gedachte.

Van tevoren even laten weten als je een feestje geeft of wanneer je gaat verbouwen werkt ook goed.  Of af en toe de geleegde afvalcontainer van de buren even terugzetten bij de woning. En… ruim de poep van je huisdier op. Meer van dergelijke tips om de onderlinge relatie goed te houden vind je op www.buurtbemiddelingswl.nl

Wat doet Buurtbemiddeling?
Soms kom je er niet uit met je buren. Je ergert je bijvoorbeeld aan lawaai of stank of rommel van de buren. Je zou wel willen maar het lukt je niet om het met ze te bespreken. In zo’n geval kun je buurtbemiddeling inschakelen. Buurtbemiddeling wordt mede mogelijk gemaakt door een team van speciaal opgeleide vrijwilligers.

Zij helpen als onpartijdige bemiddelaars om het contact tussen buren te herstellen wanneer dit door een onenigheid niet goed meer is. Dit doen ze door eerst met beide partijen afzonderlijk gesprekken te voeren, waarna ze in een gezamenlijk gesprek oplossingen zoeken.