Werk voor pilot waterstof Berkeloord begonnen

0
Aan de Nieuweweg wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor de pilot met waterstofgas (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Aan de Nieuweweg in Lochem zijn de voorbereidingen voor een pilot met waterstof in de wijk Berkeloord begonnen. Het gaat in de pilot-fase om 10 tot 15 woningen aan de Nieuweweg. Inmiddels is ook een pijpleiding onder de Berkel door geboord. Aan de kant van bedrijventerrein Stijgoord komt een ontvangstation, waaraan tankauto’s met waterstof kunnen worden aangesloten.

De pilot, die wordt uitgevoerd door Alliander, is erop gericht om te demonstreren dat waterstof via het bestaande aardgasnetwerk kan worden gebruikt voor het verwarmen van woningen. Met name de villa’s in de wijk Berkeloord laten zich lastig volledig isoleren, en al helemaal niet zonder de vaak monumentale status aan te tasten. De bewoners die meedoen aan de pilot hebben hun woning wel eerst zoveel mogelijk laten isoleren. Dat was een voorwaarde voor deelname.

Speciale ketel

Remeha heeft een speciale cv-ketel ontwikkeld die warmte en warm water levert via waterstof. Als de waterstof met groene energie wordt geproduceerd is het een duurzame oplossing. Het project, dat H2L is gedoopt, wordt naast Alliander gedragen door de gemeente Lochem, provincie Gelderland, Lochem Energie, Remeha en installatiebedrijf  Kimenai. Westfalen Gassen Nederland levert de benodigde waterstof. De veiligheid van het systeem werd eerder al bewezen tijdens een uitgebreide test in een modelwoning bij keuringsinstituut KIWA in Apeldoorn.

Er wordt momenteel gegraven aan de Nieuweweg. Dit is nodig omdat Alliander ervoor moet zorgen dat de deelnemers aan het project waterstof krijgen, maar alle anderen woning gewoon aardgas.

Uniek project

Zoals al eerder bekend werd is de verwachting dat het netwerk en de aanpassingen aan de woningen in het komende najaar gereed zijn. Het Lochemse project is het eerste in Europa waar langdurig uitsluitend waterstof wordt gebruikt voor verwarming. Er zijn wel projecten bekend waarbij waterstofgas en aardgas worden gemend, om het aardgasgebruik terug te dringen.