Warm afscheid van wethouders Henk van Zeijts en Robert Bosch [video]

0
Henk van Zeijts (links) en Robert Bosch bij hun afscheid als wethouder (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Twee dagen na de installatie van de nieuwe wethouders nam Lochem woensdagmiddag afscheid van de afzwaaiende ambtsdragers Henk van Zeijts (GroenLinks) en Robert Bosch (Gemeentebelangen). Veel mensen kwamen af op de receptie in de hal van het gemeentehuis. De meesten om de handen van de vertrekkende collegeleden te schudden, maar een aantal ook om namens hun organisatie het woord te voeren.

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve, die maandagavond ook al woorden van afscheid had gesproken, hield het dit keer kort. Tegen Robert Bosch, die ruim een jaar geleden Bert Groot Wesseldijk verving, zei hij: “Het waren 3 geweldige dagen. Héle lange dagen!” Om eraan toe te voegen: “Ik heb veel respect voor iemand die in deze tijd het lef heeft om bestuurder te worden en die dan ook nog eens een paar zware dossiers op zich neemt.” Bosch was 28 jaar toen hij aan de klus begon en op dat moment student bestuurskunde aan de Universiteit Twente en fractievoorzitter van Gemeentebelangen in de gemeente Voorst.

Wapenfeiten

Van ‘t Erve benoemde als wapenfeiten van Robert Bosch onder meer de actualisatie van de woonvisie en het uiteindelijk toch nog tot een goed einde brengen van de lange, slepende kwestie van het bandenrecyclingbedrijf in Almen. Ook de energie van de nieuwkomer trok de aandacht in het college van B&W. Volgens de burgemeester kwam dit regelmatig tot uitdrukking door de bijna stampvoetend geuite kreet: ‘Maar dat denk ik écht hoor!’

Bestuursvoorzitter Jan Oudenampsen van GB schetste de periode tussen het aangekondigde vertrek van Groot Wesseldijk naar Tribuut en de komst van Bosch. “Toen zijn naam voor het eerst viel, was de reactie nog vooral: ‘Robert wie?!’. We wisten eerst alleen dat hij in Voorst ook lid was van GB. Maar dat zei ons, gezien de verschillen van signatuur van partijen met die naam, nog niet veel. Na een eerste gesprek wisten we echter al snel dat we Robert wel wilden. Robert zelf moest nog even nadenken. We zijn blij dat we hem hadden en vinden het jammer dat hij niet door wilde”, aldus Oudenampsen.

Henk van Zeijts

Sebastiaan van ‘t Erve stelde vast dat Henk van Zeijts een heel andere persoon is dan Robert Bosch. “Hij vertelde mij dat hij als kind vaak in een boom op het erf van de ouderlijke boerderij klom om van daaruit te bekijken wat er op hem af kwam. Dat deed hij in het college ook. Hij combineerde rust met doortastendheid. Eerst rustig waarnemen en wanneer de dingen voor hem duidelijk waren ging hij er meteen vol voor.”

Een heel recent wapenfeit is dat Van Zeijts ervoor zorgde dat de Schouwburg Lochem weer een aantal jaren door kan. Tijdens zijn allerlaatste vergadering als – toen al demissionair – wethouder kwam dat uiteindelijk met een ruime meerderheid goed. De burgemeester had, net als veel anderen, even het idee dat het voortbestaan van het theater op het spel stond. Andere belangrijke resultaten van Henk van Zeijts zijn het biodiversiteitsplan en diverse doorbraken in het sociaal domein.

Energie Transitie

Linda Sanders van GroenLinks benoemde in haar toespraak eveneens het biodiversiteitsplan, dat volgens haar ook veel lof krijgt uit andere gemeenten. Over Regionale Energie Transitie zei ze dat GroenLinks de doelen daarvan van harte steunde maar dat niemand blij kan zijn geworden van het bestuurlijke proces. “Maar Henk bleef voor de inhoud gaan en toonde daarbij veel inzet”, aldus de voormalige fractievoorzitter van de partij. Ze onthulde ook nog dat de meningen over de schouwburg binnen de fractie nogal eens uiteenliepen. GroenLinks was eerder, onder leiding van Sanders, uitermate kritisch op de subsidiëring van het theater.

Tijdens de afscheidsreceptie voerden ook college-wethouder Eric-Jan de Haan van de VVD en diverse vertegenwoordigers van organisaties het woord.

Diversiteit

Uiteindelijk kwamen de beide vertrekkende mannen aan het woord. Robert Bosch memoreerde onder meer dat een college van alleen mannen niet betekent dat er geen sprake kan zijn van diversiteit. De collega’s, met wie hij een dik jaar samenwerkte, kregen allemaal een speciale kwalificatie mee. Eric-Jan de Haan werd neergezet als de ‘strenge stiefvader’ en Henk van Zeijts als ‘knuffel-oom’. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve was meer de ‘te slimme broer’.

Bosch bekende dat hij enige moeite had om zich de Lochemse cultuur eigen te maken. Dat gesprekken vanwege corona vaak alleen digitaal konden plaatsvinden, hielp niet echt mee. Hij herinnerde aan zijn eerste kennismaking met de bewonerscommissie van wooncomplex De Bloemenkamp. Dat was een harde confrontatie. “Ik heb toen gezegd dat we konden kiezen voor het zoeken naar oplossingen of voor het met de koppen tegen elkaar slaan. Gelukkig viel de keus op dat laatste en ik ben blij dat het goed is afgelopen”, zo klonk het.

Billenknijpen

Tegenover zijn gehoor bekende hij verder dat de eerste gang naar de dorpsraden van Almen, Barchem, Gorssel en Laren – waarvan hij kernwethouder was – met samengeknepen billen plaatsvond. “Van Barchem wist ik niet eens waar het lag. Maar de ontvangst was hartelijk en ik leerde dat het werk van dorpsraden heel belangrijk is. Het is goed dat ze kritisch zijn op wat we doen.”

Over Almen vertelde Robert Bosch nog dat hij het dorp zo aantrekkelijk vond dat hij daar wel zou willen wonen, mocht hij doorgaan als wethouder en in de gemeente zou moeten gaan wonen. “Toen ik dat in Almen vertelde, zeiden ze: “Dan moet je wel eerst woningen bouwen!” Net als al eerder gaf hij tenslotte nogmaals aan hij de keuzes die hij onlangs moest maken heeft ervaren als duivelse dilemma’s. Hij moest kiezen tussen Lochem, de gemeente Voorst en zijn woonplaats Twello en zijn studie.

Buiten de toespraak om vertelde Bosch dat hij inmiddels is begonnen aan de scriptie die moet leiden tot zijn Master Bestuurskunde. Ook zei hij dat hij vermoedelijk, op enigerlei wijze, nog wel betrokken blijft bij GB Lochem. En ook in Voorst wil hij weer betrokken raken bij de lokale politiek.

Schaakbord

Henk van Zeijts vertelde op zijn beurt dat de afgelopen 4 jaar in een sneltreinvaart voorbij zijn gegaan. Wennen was het ambt ook wel, getuige de uitspraak: “Het leken aanvankelijk wel heel veldjes op een schaakbord.” Hij zei blij te zijn dat hij een aantal dingen heeft bereikt en de opsomming daarvan kwam overeen met wat anderen al hadden genoemd. Verder heeft hij de regionale samenwerking als inspirerend ervaren en hij vertelde over zijn spontane bezoeken aan felle tegenstanders van windmolens. Eens werden ze het niet, maar het gesprek werd zo wel op gang gebracht.

De samenwerking binnen het college ervoer Henk van Zeijts als ‘kameraadschappelijk’. Hij stond speciaal stil bij de samenwerking met Eric-Jan de Haan van de VVD. Met een kwinkslag: “We hebben 3,5 jaar aan elkaar moeten wennen maar toen ging het ook heel goed! Wij vormen best een rare combinatie maar dat bleek ook een goede combinatie te zijn.” En hij bedankte zijn voormalige kamergenoot Bert Groot Wesseldijk voor de samenwerking.

In de krant

Robert Bosch kreeg de complimenten voor zijn inzet. “De meesten van ons eindigen hun loopbaan als wethouder. Robert begint er gewoon mee”, zo klonk het. Henk van Zeijts benoemde verder nog dat bestuurder zijn onder meer betekent dat je af en toe in het nieuws komt. “Mijn moeder vond het niet altijd even leuk als ik in de krant stond.” LochemsNieuws kreeg een compliment vanwege de objectieve verslaggeving. Dat kan uw verslaggever natuurlijk slechts onderschrijven. En in dank aanvaarden. (De eind- en hoofdredacteur keken even niet mee…)

Afsluitend zong Henk van Zeijts met zijn zanggroep Maat 5 een prachtig close-harmony-lied, waarmee hij een terecht applaus oogstte. (Video-opname hieronder.)