Vissen in nood door ‘industrieel restwater’ in Berkel [update]

0
Dode vissen in de Berkel (foto: Waterschap Rijn en IJssel)

dit bericht is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl
LOCHEM – Het industriele restwater wat door een leidingbreuk de Berkel instroomt, is afkomstig van FrieslandCampina in Lochem. Dat meldt Waterschap Rijn en IJssel. Er wordt gewerkt aan de reparatie. Voor veel vissen blijkt het incident dodelijk

[update do. 15.00u]: Inmiddels is duidelijk dat veel vissen het leven hebben gelaten door zuurstofgebrek. Dit is was het Waterschap er donderdagmiddag zelf over schreef:

Veel dode vissen in de Berkel

Ondanks alle inspanningen om de vervuiling zo veel mogelijk te isoleren is een deel van het restwater toch benedenstrooms in de Berkel terecht gekomen. Op het traject direct na de breuk zijn gisteren vissen weggevangen en overgezet naar het bovenstroomse deel van de Berkel. Toch zijn er in totaal over een traject van ongeveer 4 km benedenstrooms van de breuk (tot net voor Almen) veel dode vissen en vissen in nood aangetroffen. Het gaat in totaal om duizenden grote en kleine vissen. Dode vissen worden opgeruimd. We zijn in overleg met de lokale visverenigingen om te kijken of het mogelijk is benedenstrooms van Almen nog actief vissen over te zetten. De eerder geplaatste beluchters worden verplaatst naar benedenstrooms van Almen.

Persleiding
Maandag ontstond de breuk in de persleiding in de buurt van de Berkel en het Twentekanaal. Met de leiding wordt melkspoelwater, met daarin eiwitten en reinigingsmiddelen, naar de waterzuivering bij Zutphen ‘geperst’. Maandag werd daar geconstateerd dat er ineens veel minder werd aangevoerd dan normaal.

Geen gevaar
Onderzoek leidde naar de breuk in Lochem. ,,Het levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Het heeft wel als effect dat het zuurstofgehalte in het water afneemt, en is daarmee belastend voor vissen.” aldus het Waterschap. Rijn en IJssel spreekt zelf van ‘industrieel restwater uit een zuivelfabriek’, zonder dat bedrijf bij naam te noemen. FrieslandCampina heeft zelf geen schuld aan het voorval.

Schade
Doordat het zuurstofgehalte afneemt, daalt de waterkwaliteit. Het restwater wat nog uit de leiding stroomt wordt opgevangen in een nabijgelegen reservoir. ,,Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk het restwater opvangen buiten de Berkel, zolang de persleiding nog niet gerepareerd is.”

De vissen hebben last van het zuurstoftekort. Daarom heeft Rijn en IJssel een beluchter geplaatst die extra zuurstof aan het water toevoegt. Ook is samen met een beroepsvisser gekeken of de vissen overgezet kunnen worden naar schoon water mocht dat nodig zijn.

Herstel
Het waterschap doet haar best de leiding zo snel mogelijk te repareren, maar geeft aan dat het niet eenvoudig is. ,,De huidige aanvoer die door de persleiding loopt moeten worden omgeleid. Daarnaast moet ook op de locatie van de breuk al het water en grondwater weggepompt worden, zodat het verwerkt kan worden.”