Villa Stijgoord: meer dan een ‘clubhuis’ voor ondernemers

0
Paul Blankhorst bij Villa Stijgoord, dat aan een nieuwe levensfase is begonnen (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De oplettende passant zag de afgelopen maanden al bouwactiviteiten in en rond de Villa Stijgoord. De kenmerkende witte villa op het gelijknamige bedrijventerrein heeft een nieuw leven gekregen als ondernemers- en evenementencentrum. Enkele trefwoorden zijn: inspireren, aanjagen, innoveren en kennis delen en samenwerken.

Paul Blankhorst is, samen met twee partners, initiatiefnemer. Zij zijn ook betrokken bij het succesverhaal van De Gasfabriek in Deventer. Daar zijn vele startups geboren en dit heeft al veel werkgelegenheid en reuring onder ondernmers opgeleverd. “Het concept willen we, op de schaal van Lochem en de regio, ook hiernaartoe brengen”, zegt Blankhorst.

Doel

In het statige pand, dat met oog voor de monumentale status, flink is opgeknapt is plaats voor enkele vaste huurders. Verder zijn er flexibel te huren ruimtes voor inspiratiebijeenkomsten, vergaderingen of businessborrels. Ook verenigingen, organisaties en ondernemers die elkaar eens in een andere omgeving willen ontmoeten, brainstormen of netwerken kunnen er terecht. En ten slotte behoort ook flex- of hybride werken tot de mogelijkheden.

“Dit is een clubhuis voor ondernemers. Een van de belangrijkste doelen is dat we bedrijven en organisaties vooruit laten kijken. Dat wordt vaak vergeten, want druk-druk. De vraag is: ‘Hoe staat ons bedrijf of onze sector er over 5 tot 10 jaar voor? En wat kunnen nu al doen om dan klaar te zijn voor nieuwe ontwikkelingen?”, legt Blankhorst uit. Als voorbeeld geeft hij de vervanging van Russisch gas door waterstof. “Over een aantal jaren ziet de wereld er heel anders uit. Al was het maar omdat de wereld voortdurend verandert”, zo klinkt het.

Voor iedereen

Nadenken over de toekomst is overigens goed voor iedereen. Van de grotere onderneming tot de bakker op de hoek en van zorg- tot onderwijsinstelling. De zorg moet zich nu bijvoorbeeld afvragen waar hun personeel in de toekomst vandaan komt en in het onderwijs worden skills belangrijker dan diploma’s. Sommige verandering kunnen bij bedrijf of instelling intern in gang worden gezet. Maar soms is het interessanter om samen in samenwerking met slimme studenten en startups innovatieve producten en business-concepten uit te proberen die bijdragen aan de toekomst van een bedrijf of organisatie.

Paul Blankhorst zegt: “Bedrijven zijn vaak erg geïnteresseerd in nieuwe toepassingen, maar lang niet altijd in het zelf ontwikkelen daarvan. Samenwerking met studenten of startups kan leiden tot succes. Als de missie slaagt en het innovatieve product of businessmodel werkt, kan de samenwerking worden geïntensiveerd. Als je innovatie aan bedrijvigheid koppelt is de kans van slagen groter. Wij organiseren en begeleiden dit.”

Bijdragen

Geldschieters, zoals banken, kunnen meedoen om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren. Organisaties die willen meedoen dragen als ‘samenwerkend opdrachtgever’ bij door hun kennis en klanten beschikbaar te stellen zodat geleerd, geëxperimenteerd en gevalideerd kan worden. Mislukken kan het natuurlijk ook, maar dan heb je wél bijgedragen aan je eigen maatschappelijke of sociaaleconomische ontwikkeling.

Villa Stijgoord is functioneel verbouwd en informeel ingericht, vaak letterlijk met spullen van Marktplaats. Dat informele keert terug in de werkwijze. “We dragen geen pakken, maar stropen liever de mouwen op. Het motto is ‘Doen!’ en dat mag met vallen en opstaan, nog een keer vallen en weer opstaan. En desnoods nog een keer”, aldus Blankhorst. Om eraan toe te voegen: “Voor een deel is het ook gewoon: Kieken wat ‘t wordt.”

Uitnodigen

Op de vraag hoe je zo’n voorziening aan de gang krijgt, zegt hij: “In eerste instantie vooral door het proactief uitnodigingen van ondernemers uit een bepaalde sector of met gelijke belangen. Laagdrempelige bijeenkomsten om te ontdekken wat we samen en/of voor elkaar kunnen doen. Wij zorgen voor de ruimte en de koffie.” Als er iets voortkomt uit die eerste contacten wordt bekeken wat het vervolg kan zijn. Dan wordt bekeken wat het centrum daarbij kan betekenen. “Dan wordt het werk en dan moet worden betaald voor de facilitering. We gaan van dienen naar verdienen. En dat verdienen doen we bij voorkeur samen”, zo is het idee.

Het project is indirect een gevolg van de coronacrisis. “Wethouder Eric-Jan de Haan (van economische zaken – red.) had ons al eens laten weten dat het concept als dat van De Gasfabriek erg welkom zou zijn in Lochem. In coronatijd ontstond ineens tijd om daar werk van te maken. De villa was beschikbaar en zo kwam alles bij elkaar.” Het was nog best lastig overigens, want dit zijn tijden waarin materialen en bouwen duur zijn.

Het project kon mede worden gerealiseerd door een hypotheek van het Nationale Restauratiefonds. “Dit ondernemershuis als trefpunt voor interactie, inspiratie en innovatie komt echter pas echt tot leven als het bedrijfsleven, overheid en onderwijs het gaan gebruiken, dan ontstaat ‘meerwaarde’ voor iedereen”, zo vat Blankhorst samen.

Historie

De villa uit 1769 werd gebouwd in opdracht van de familie Van der Borch van Verwolde en was onder meer in gebruik als burgemeesterswoning. In 1872 kochten de gebroeders Ten Hoopen uit Neede het, inclusief de omliggende grond. Zij begonnen in een aantal gebouwen bij de villa een wasserij en blekerij. Binnen is nu nog altijd te zien dat het destijds een dubbele woning was, vanwege twee trappenhuizen.

Villa Stijgoord
Stijgoord 5, Lochem
www.stijgoord.nl
info@stijgoord.nl