Twee nieuwe CDA-raadsleden benoemd

0
Zo ziet de fractie van het CDA er nu uit. De functieomschrijving op deze afbeelding is van voor de raadsvergaderig waarin de beide dames werden benoemd (bron: CDA Lochem)

LOCHEM – De fractie van het CDA in de Lochemse gemeenteraad is sinds maandagavond weer op normale sterkte. Eelke Meijer uit Eefde en Corry Giesen uit Epse werden benoemd. De laatste is tot aan de verkiezingen in maart tevens fractievoorzitter.

Na het recente vertrek van raadslid Erik Hoentjen en fractievoorzitter Coby Wiltink ontstonden twee vacatures. Even leek het erop dat er voor Hoentjen een opvolger was gevonden in de persoon van Bart Ruiterkamp. Die laatste werd echter overvallen door het plotselinge vertrek van Coby Wiltink en bedankte alsnog voor de eer. Hierdoor bleef alleen raadslid Pieter Bas ter Maat behouden voor het CDA.

Breuk

Er liep al geruime tijd een breuklijn door de fractie, met Ter Maat aan de ene kant en Wiltink en Hoentjen aan de andere zijde. De scheiding der geesten bleef niet beperkt tot de fractie. Ook onder de leden zijn twee kampen ontstaan, al is niet duidelijk hoe groot deze kampen precies zijn en hoe diep de breuk is. Voorzitter Robert Croll houdt het op ‘botsende karakters’.

Het bestuur heeft partijsecretaris Corry Giesen naar voren geschoven als nieuwe fractievoorzitter. Daar gaat het bestuur onder normale omstandigheden niet over, maar zowel Ter Maat als nieuwkomer Eelke Meijer werd gevraagd om hiermee in te stemmen en dat deden ze. Zo moest worden voorkomen dat een van de twee kampen zich tot winnaar zou uitroepen, zo luidt de verklaring.

Ondersteuning

Vanuit het bestuur krijgt de fractie de komende tijd extra ondersteuning van Marijke van Haaren. Zij heeft veel bestuurlijke en politieke ervaring. Ze was eerder raadslid in Ede, gedeputeerde van de provincie Gelderland en wethouder in Berkelland. Het bestuur wil verder werken aan de eenheid. De inhoud is daarbij van belang. Het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen nadert de voltooiing.