Straf voor fraudeur Frans W. hoger dan de eis

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

BARCHEM/LOCHEM – Frans W. (56) uit Barchem is door de rechtbank in Amsterdam veroordeelt tot 32 maanden celstraf voor oplichting en witwaspraktijken. Het gaat om beleggingsfraude met zonne-energie. Het gaat om miljoenen die bij beleggers werden opgehaald om te investeren in Duitse zonneparken. Zijn ex-partner (41) uit Lochem kreeg 180 uur taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf.

De zaak kwam in 2017 aan het rollen. Lees HIER een bericht van destijds, over het web aan bedrijfjes dat W. had gesponnen. In mei van dat jaar werd hij door de fiscale opsporingsdienst FIOD aangehouden op verdenking van fraude. In de jaren daarvoor had W. zich gepresenteerd als een voortrekker op het gebied van groene energie.

Privédoeleinden

Er werden obligaties verkocht aan nietsvermoedende beleggers. Het geld werd echter nauwelijks belegd maar gebruikt voor privédoeleinden of voor het aflossen van schulden. Er ging geld naar een dochter en naar een woonboerderij in het buitengebied tussen Lochem en Barchem. Een deel van het geld ging naar slachtoffers van een eerdere fraudezaak en naar andere schuldeisers. W. raakte zo verstrikt in het zelfgesponnen web.

Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat de slachtoffers hun erfenis, spaargeld of pensioenpot in rook zagen opgaan. De rechtbank stelt dat W. het leed dat hij heeft veroorzaakt niet inziet. Met name daarom valt de straf hoger uit dan de eis van het OM. Zijn woonboerderij wordt hem afgenomen en hij moet miljoenen terugbetalen aan de slachtoffers. Een beroepsverbod moet voorkomen dat W. zich nogmaals in de financiële wereld begeeft.

 Naam openbaar

Een bijzonderheid in het vonnis is verder dat de rechtbank deze met naam en toenaam gaat publiceren, zodra deze onherroepelijk is geworden. De verdachte kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Openbaarmaking moet mensen waarschuwen tegen W. Momenteel staat het vonnis nog geanonimiseerd op rechtspraak.nl.

De ex-partner van W. – de 41-jarige Johanna ter C. – wordt verdacht van het witwassen van een bedrag van 5 ton. Dit geld ging in een hypotheek voor de luxe woonboerderij van het stel. Haar wordt aangerekend dat ze, ook toen ze al kon weten dat er sprake was van gesjoemel door haar ex, geen vraagtekens zette bij de herkomst van het geld. Het volledige vonnis tegen Ter C. is HIER te lezen.