Stolperstein voor Lochemse CPN-raadslid W.J. ter Schegget

0
LOCHEM – Maandag (7 maart) wordt een Stolperstein gelegd voor het voormalige CPN-raadslid Willem Jan ter Schegget.  Dit gebeurt bij de plek op de Molenbelt waar hij tot 1941 woonde. Ter Schegget nam het op voor arme en kwetsbare inwoners van Lochem en nam nooit een blad voor de mond. Hij werd door de bezetter gevangengenomen en weggevoerd. Hij overleed op 1 januari 1943 in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.
De legging van de steen door de Stichting Stolpersteine Lochem werd eerder uitgesteld ten gevolge van corona. De steenlegging vindt maandag plaats om 17.00 uur, ter hoogte van Molenbelt 4-6. Tijdens de ceremonie voert onder meer burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve het woord.
Onderstaande tekst komt uit een informatiefolder die is uitgegeven door de Stichting Stolpersteine Lochem:

Willem Jan ter Schegget, opperman van beroep, geboren in Lochem op 27 september 1888, was lid van de gemeenteraad voor de CPN van 1935 tot medio 1940. Op 20 juli van dat laatste jaar, twee maanden na de bezetting, werd hij uit de gemeenteraad gezet. Communisten hoorden niet in democratische organen, zo decreteerde men toen.

Ontslagen

Hoe anders werd er gedacht over de NSB, die een bedenkelijk aantal stemmen had gekregen. Willem Jan werd ook ontslagen als betonarbeider. En ofschoon hij zijn mond niet wilde houden en bleef opkomen voor de arme en kwetsbare inwoners, vervolgens een actief lid van het verzet werd (voor de groep De Waarheid), werd hij met rust gelaten tot de grote alliantie tussen Nazi Duitsland en de Sovjet-Unie in 1941 verleden tijd was, bang
als de Duitsers waren dat hun bondgenootschap door de jacht op communisten in gevaar zou komen.

Neuengamme

Echter nog geen vier maanden na de inval van Duitsland in de Sovjet-Unie, werd Willem Jan gearresteerd op zijn huisadres, gevangengezet in Deventer, Arnhem, Scheveningen en
(Kamp) Amersfoort als politiek gevangene. Daar droeg hij (waarschijnlijk fier) als politiek gevangene een rode driehoek op zijn kleding. Vanuit Amersfoort werd hij op 16 oktober 1942 gedeporteerd naar Neuengamme, waar hij op 1 januari 1943 overleed door ziekte of uitputting.

Gerespecteerd

Willem Jan was een in Lochem gerespecteerd raadslid, met een grote stem voor rechtvaardigheid en een groot sociaal gevoel. Hij was een telg uit een familie, die al sinds 1795 in Lochem was ingeschreven en een politicus, die geen blad voor de mond nam, zonder veel angst te worden opgepakt. De toenmalige burgemeester R. van Luttervelt, bepaald niet progressief, noemde hem “…een man uit één stuk”. De CPN deed het goed in die tijd en haalde voldoende stemmen voor een raadszetel (in een raad van elf zetels).

Monument

In de jaren tachtig werd een comité gevormd ‘Herdenking Lochemse Verzetsmensen’(met onder andere Sjef van Hoorn), dat voor enkele mensen – waaronder Willem Jan ter Schegget – een verzetsmonument wilde oprichten of een straat voor een van hen vernoemen. Hiervoor kreeg het echter de handen niet op elkaar. Daarom is de stichting Stolpersteine Lochem trots dat er een Stolperstein komt bij de woning van Willem Jan ter Schegget op het adres Molenbelt 4/6, vlak bij de oude begraafplaats.

Steenlegging

Lientje Brinkman-ter Schegget, die de oorlog bewust meemaakte in Lochem, is een nicht van Willem Jan ter Schegget. Zij zal deze Stolperstein leggen in aanwezigheid van de huidige voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Sebastiaan van ’t Erve.

Meer over W.J. ter Scheggert is onder meer te lezen in een artikel van het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem. Klik HIER voor een pdf-bestand met 3 pagina’s.