Sportclub Lochem 100 jaar – Deel 3: Clubhistorie 1962-2018

0
Een ongedateerde foto die gezien de haardracht van de voetballertjes in de jaren ' '70 moet zijn gemaakt. (bron: fotocollectie Dick Lammertink)

Sportclub Lochem bestaat op 10 april exact 100 jaar. De komende dagen plaatsen we dagelijks een nieuw verhaal over de club. Het gaat om de geschiedenis (in delen) en een aantal interviews met clubcoryfeeën als Wim Meutstege, Jaap Jacobs en Art Langeler. De teksten verschenen eerder in de huis-aan-huis verspreide jubileumkrant van de club. Dat is een uitgave van PlanYourEvent. De redactie was in handen van LochemsNieuws.

Fototentoonstelling
De foto’s komen uit de omvangrijke collectie van Dick Lammertink. Die collectie vormde de basis voor een tentoonstelling die de komende maanden op verschillende locaties in Lochem is te zien. Onder dit bericht staat een overzicht.

Sportclub Lochem: 1962-2018

Een nieuwe club, een nieuwe begin. Dat was de gedachte toen Sportclub Lochem in 1962 ontstond door de fusie van Blauw-Wit en KDC. Promotie naar de 3e  klasse gold al snel als een belangrijk doel. Sommigen hadden zelfs visioenen van de 2e klasse. Het kwam allemaal uit.

Omdat het van de grond tillen van een nieuwe vereniging en het laten ontstaan van een homogeen eerste elftal tijd kost, duurde het nog tot het seizoen 1966-1967 voordat het eerste doel werd gehaald. Promotie naar de 3e klasse was een feit. Twee jaar later kregen ook de ‘dromers’ het gelijk aan hun zijde. Lochem won een beslissingswedsrtijd tegen VVO uit Velp met 1-0 en promoveerde naar de 2e klasse. De wedstrijd in Zutphen, op AZC-terrein, werd bekeken door 4000 mensen.

Sportclub Lochem gleed daarna vrij snel weer af naar de 4e klasse. In het seizoen 1975-1976 keerde de club terug in de 3e klasse. In het seizoen 1990-1991 gebeurde dit opnieuw. En in 2016 nog een keer (zie het lijstje met promoties verderop in dit artikel).

Koedijk
In 1969 werd aan de Koedijk een nieuw clubgebouw geopend. Het bestond uit twee verdiepingen. Beneden bevonden zich de kleedkamers en de materiaalopslag, boven was een grote kantine met vergader- en bestuurskamers.

Een jaar eerder, in 1968, bestond de club 50 jaar. Daar werd destijds niet uitgebreid bij stilgestaan. Het geld was nodig voor andere zaken. Het bleef bij een receptie bij hotel Hoog Langen en een wedstrijd tussen oud-spelers van Blauw-Wit en KDC. Voor ouderen was er ook nog een feestavond bij café De Valk aan de Tramstraat.

Autoloze zondag
Het seizoen 1973-1974 werd een bijzondere door een ingreep van de toenmalige regering Den Uyl. Door de oliecrisis ging benzine op de bon en werden autoloze zondagen ingesteld. De bijna vanzelfsprekendheid dat ouders van jonge voetballers naar uitwedstrijden reden was even voorbij. Velen hadden de verstrekte benzinebonnen hard nodig voor ander gebruik.

De senioren hadden het helemaal zwaar. De autoloze zondagen dwongen elftallen om gebruik te maken van het openbaar vervoer of zelfs de fiets. Zo werd bij voorbeeld een uitwedstrijd tegen Eibergen een dagtocht van jewelste.

Jukebox op ‘tien’
 In de jaren ’70 groeide de club flink. Bekend en berucht waren de vrijdagavonden, toen de lagere seniorenteams trainden. Na afloop werd het in de vaak bomvolle kantine meestal feest. De jukebox stond op ‘tien’ en er zijn verhalen van polonaises die tot over de parkeerplaats voerden.

In 1976 maakte Ipswich Town gebruik van de accommodatie van Sportclub Lochem. De Engelse club verbleef in hotel Hof van Gelre en bereidde zich voor op een UEFA-cupduel tegen FC Twente. Ipswich stond op dat moment onder leiding van de vermaarde Bobby Robson. Nederland leerde hem later nog beter kennen als hoofdtrainer van PSV.

75 jaar
In 1993 werd het 75-jarig jubileum gevierd. Hoogtepunt van de festiviteiten was een wedstrijd tegen FC Volendam. Lochem kwam in de eerste helft verrassend op een 2-1 voorsprong. Na rust zette Volendam het een en ander recht, waardoor de eindstand werd bepaald op 2-10.

In het seizoen 1996-1997 verhuisde Sportclub Lochem naar sportpark De Elze. Dat seizoen werd op zowel de oude als de nieuw locatie gespeeld. Op 17 mei 1996 was de eerste steen voor Het Bastion gelegd door toenmalig PvdA-wethouder Ruud Schwartz. Dezelfde wethouder opende in 1997 het gloednieuwe clubgebouw en werd zelf initiatiefnemer en begeleider van een G-elftal voor gehandicapte jongens.

PSV op bezoek
Op 3 juni 1997 werd de opening van het nieuwe complex omlijst met een wedstrijd tegen PSV dat toen net voor de 14e keer landskampioen was geworden. De Eindhovenaren – onder leiding van Dick Advocaat en met spelers als Jaap Stam en René Eijkelkamp – wonnen de wedstrijd met 0-10. Langs de lijn stonden en zaten zo’n 2000 toeschouwers.

Lees verder onder de foto…

Bij de opening van sportcomplex De Elze speelde Lochem tegen PSV (bron: fotocollectie Dick Lammertink)

Meiden en dames
Het meidenvoetbal heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Het vrouwenvoetbal bij Sportclub Lochem is echter ouder dan menigeen zal vermoeden. Al in 1975 werd een damesteam van de grond getild. Deze bleef tot 1981 actief. De leiders waren Gerrit Wittenberg en Tone Smecktala. Bij gebrek aan nieuwe aanwas stopte het damesvoetbal.

In het seizoen 1984-1985 lukte het opnieuw om een damesteam het veld in te sturen. Dit keer onder leiding van Henk ten Harve, Gerard van Aalst en Gerrit (Pelé) Kolkman. Helaas strandde het vrouwenvoetbal in 1990 opnieuw. Door de stormachtige ontwikkeling van het meidenvoetbal leeft de hoop dat er een doorstroom op gang komt en er weer een of meerdere damesteams geformeerd kunnen worden. In dit jubileumseizoen is alvast een trainingsgroep voor dames gestart. Die gaat mogelijk volgend seizoen in competitieverband spelen.

Kampioenschappen
In een historisch overzicht mag een lijstje van behaalde kampioenschappen niet ontbreken:
1966-1967           Promotie naar de 3de klasse
1968-1969           Promotie naar de 2de klasse
1975-1976           Promotie naar de 3de klasse
1990-1991           Promotie naar de 3de klasse
2003-2004           Promotie naar de 4de klasse
2015-2016           Promotie naar de 3de klasse

In 2008, toen het 90-jarig jubileum werd gevierd, sloot het bestuur een zogeheten vrijwilligersovereenkomst met Hans Hoetink. Hij is tot op de dag van vandaag de beheerder van het complex.

In dat jaar wordt er een interne kadercursus ‘Trainen en coachen’ gegeven voor alle trainers en andere belangstellingen. De insteek was dat er een meer uniforme aanpak zou ontstaan in training en coaching. Vragen als: ‘hoe maak ik een hecht team?’ en ‘hoe ga ik om met lastige situaties’ kwamen aan de orde.

Voetbalplaatjes
Op zondag 20 maart 2010 was de kantine bommetje vol. Aanleiding was de aftrap van de voetbalplaatsjesactie in samenwerking met Plus Markt Cornelis. Eigenaar Joop Cornelis overhandigde het eerste plaatje aan voorzitter Jan Brunshorst. De actie werd een groot succes.

Sinds 2012 heeft de vereniging in de persoon van Ludo Teunissen een vertrouwenscontactpersoon. Daar kan iedereen die daar behoefte aan heeft terecht met klachten over seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag. De contactpersoon luistert, onderneemt zo nodig actie, verwijst door en richt zich op preventie.

In 2013 werd een enquête gehouden onder jeugdleden. Doel was om inzicht te krijgen in de beleving en behoeften van jonge leden. Naar aanleiding van de uitkomsten zijn een aantal bakens verzet.

Trapveldje
In maart 2014 werd het trapveldje Activity Square op sportpark De Elze geopend. Het verving het kunstgrasveldje aan de Graanweg. Een maand later tekenden de sportverenigingen van De Elze, een aantal betrokken (welzijns-)organisaties en de gemeente Lochem een intentieverklaring voor ‘Vitaliteitspark De Elze’. Onder meer de aanleg van het kunstgrasveld maakte deel uit dit project.

Dat kunstgrasveld kon in oktober 2015 in gebruik worden genomen en op 15 november van dat jaar opende wethouder Bert Groot Wesseldijk het veld officieel.

Voorzitterswissel
Het jaar 2015 stond in het teken van een voorzitterswissel. Jan Brunshorst, die aantrad in 2002, was op dat moment de langstzittende preses in de geschiedenis van de vereniging. Tijdens in bestuursvergadering op 26 oktober trad hij formeel af. Zijn opvolger was (en is) Ger ten Asbroek. Tegelijk met Brunshorst trad overigens nog een andere oudgediende af. Dat was Ab Beltman. Hij was onder meer secretaris, penningmeester en tweede penningmeester. Hij is erelid en in 1999 ontving het een koninklijke onderscheiding. In dat jaar kreeg hij ook de gouden KNVB-speld.

Op 13 november 2015 werd een afscheidsreceptie gehouden voor Jan Brunshorst. Daar ontving ook hij de gouden KNVB-speld. Jan is sindsdien eveneens erelid én erevoorzitter. Ten teken dat de club nog niet van hem af wilde werd hem gevraagd om voorzitter te worden van een door hem zelf op te tuigen jubileumcommissie. Die taak aanvaardde hij.

Jubileumcommissie

Als dit artikel wordt geschreven moeten de meeste activiteiten in het kader van het 100-jarig jubileum nog worden gehouden. Afgemeten aan de inzet en het enthousiasme van de jubileumcommissie wordt dat een groot succes. De commissie bestond uit:

  • Jan Brunshorst
  • Hans Hoetink
  • Cindy ten Elshof
  • Jan Nales
  • Hans Berenpas
  • Bram van Enckevoort

Twee jubileumkranten
In het jubileumseizoen 2017=2018 verschenen 2 jublleumkranten. In het najaar van 2017 verscheen al een eerste jubileumkrant. Daarin zijn alle geledingen van de club beschreven en komen bekende mensen uit de eigen organisatie aan het woord. De tweede krant werd eind maart 2018 verspreid. Daarin vooral aandacht voor de clubhistorie. Ook staan er een aantal interviews in met clubiconen.

Zie ook: www.sportclublochem100.nl

De eerste wedstrijd onder de naam Sportcluub Lochem werd in 1962 gespeeld tegen Koninklijke UD uit Deventer (bron: fotocollectie Dick Lammertink)

De foto-expositie ‘100 jaar Sportclub Lochem’ is te zien:
– 9 t/m 24 juli: Huize Gudula
– 24 juli t/m 7 augustus: De Hoge Weide
– 7 augustus t/m 4 september: Hal van het gemeentehuis
– 4 t/m 18 september: Het Stadshuus