Slagerij Sieverink: 40 jaar en volle kracht vooruit

0
(verscheen ook in de Berkelbode)
LOCHEM – Slagerij Sieverink aan de Markt in Lochem bestaat 40 jaar onder die naam. Maar de geschiedenis van de slagerij gaat zo’n 170 jaar terug. En een mooie toekomst ligt er ook. De afgelopen drie jaar heeft zich een uiterst soepel verlopen ‘machtswissel’ voltrokken. Bennie en Joke Sieverink trokken zich steeds verder terug en inmiddels is het roer stevig in handen van Erik en Sari Nijenhuis. Zij hebben begin januari ook al een potentiële opvolger op de wereld gezet. Toen werd zoon Jelle geboren.

Erik Nijenhuis (34), een geboren Markeloër, wist al toen hij pas 10 jaar was dat hij slager wilden worden. “Mijn vader verkocht koeien aan slagers en ik vond dat machtig interessant. Toen ik 11 was begon ik al mee te werken bij slagerij Kastelein in Diepenheim. Toen ik later naar de slagersvakschool ging hoefde ik eigenlijk alleen nog de theorie te leren. De praktijk kende ik toen al wel”, zo vertelt Erik.

Geleidelijk proces

Hij kwam in 2015 bij Sieverink terecht nadat hij een advertentie las waarin een leerling werd gevraagd met de ambitie om de slagerij uiteindelijk over te nemen. Het eerste half jaar was een kwestie van kijken of er een klik was tussen Bennie en Erik. En die bleek er te zijn. Dat leidde in 2017 tot een VOF. Bennie Sieverink zegt: “Nadat alles op papier stond, heb ik een jaar de leiding genomen. Toen volgde een jaar van samen de besluiten nemen en het afgelopen jaar nam Erik het roer in handen.” Sinds januari is de VOF opgeheven en is de zaak officieel van Erik en Sari. Bennie werkt af en toe nog mee als het nodig is.

Bennie en Joke Sieverink hadden dik 40 jaar geleden zonder meer getekend voor zo’n soepele overname. Bij hen liep het heel anders. Bennie werkte op de vleesafdeling van een supermarkt en wilde graag voor zichzelf beginnen

Ervaring opdoen

Hem werd na een kennismakingsgesprek met Herman Rijswijk geadviseerd om eerst een tijdje te gaan werken bij een slagerij waar ook geslacht werd. Zo deed hij ervaring in een ambachtelijke slagerij op in Hengelo. Tot het moment dat er een telefoontje uit Lochem kwam. Of hij nog geïnteresseerd was in overname van de slagerij? Maar dan moest hij wel meteen komen, want de slager Rijswijk was ernstig ziek geworden.

Zo begon hij in september 1979 als medewerker. “Het was een gekke tijd. Gesprekken met de vorige eigenaar waren lastig. Rijswijk en zijn vrouw wilden graag de 30 jaar volmaken in de slagerij maar helaas moest hij vanwege zijn ziekte daarvan af zien. Openlijk over de overname spreken was lastig. Op 28 mei 1980 was de overname desondanks daar en op 2 juni waren we eigen baas”, aldus Joke. En kort daarvoor waren ze ook in het huwelijksbootje gestapt. Hun inwerkperiode verliep zo iets minder uitgebreid dan je zou wensen.

Boekje

Joke Sieverink werkt momenteel aan een boekje over de geschiedenis van de slagerij en het pand aan de Markt. Dat was vroeger een zogeheten ‘wheeme’, oftewel een pastorie. Het bouwjaar, 1639, is nu nog te lezen op de gevel. De afgelopen 170 jaar is er een slagerij gevestigd, met een onderbreking in en na de oorlog.

In 1850 begon Jacob Levie Roos een koosjere slagerij. Er werd geslacht volgens de Joodse traditie en er werd alleen kalfs-, rund- en lamsvlees verkocht. Drie generaties Roos maakten bijna een eeuw vol toen de oorlog uitbrak. De familie Roos werd, zoals meer dan honderd joden in Lochem, weggevoerd door de nazi’s. Er wordt gewerkt aan de voorbereiding van zogeheten stolpersteine, ter herinnering aan deze familie.

Slagerij Rijswijk

De slagerij stond enkele jaren leeg. Toen vestigde slager Even er zich, maar deze verkocht de zaak al na eer paar jaar. In 1950 nam Herman Rijswijk de zaak over. Dat werd een begrip in Lochem en wijde omtrek.

Het is bijna ongelofelijk dat Joke en Bennie Sieverink naast hun drukke zakelijke bestaan ook nog tijd vonden om zich op andere wijze in te zetten voor de samenleving. Bennie was actief binnen de ondernemersvereniging en de vakorganisatie Gouden Slagerskombinatie. Het meest bekend is hij in Lochem geworden als ‘de kermisman’ van de Keidagen. En als de tijd het toeliet maakten hij en Joke tot vorig jaar ook nog muziek bij de Schaddenstekkers in Ruurlo.

Joke is sinds 2010 coördinator van de vrijwillige terminale zorg ‘Noaberhulp’. En tot afgelopen januari was ze voorzitter van de Werkgroep Ambachtelijke Slagersvrouwen. Samen genieten ze nu nog meer van kinderen en kleinkinderen.

Catering

Vermeldenswaardig is nog de samenwerking met Jan de Graaff die onder de naam Catering Hoog Langen zorgt voor maaltijden, buffetten, barbeceu-partijen en workshops.

Erik Nijenhuis heeft zich de afgelopen jaren al laten gelden door de nodige prijzen binnen te slepen voor met name de verse worst en rookworst. Hij mag zijn kennis en kunde graag meten met vakbroeders. Hij wil vooral ook met de tijd meegaan. Zo worden nu ook maaltijdsalades en vegaburgers verkocht.

Jubileum

Door de corona-crisis kan het 40-jarig jubileum niet grootschalig gevierd worden. Wel zijn er er deze week een aantal feestelijke aanbiedingen (zie advertentie in de Berkelbode)