Reudink start proef met biologische varkenshouderij

0
vlnr: Pieter Wolleswinkel (directeur ForFarmers Nederland), Ruben Exterkate (varkenshouder), Wilfred Jonkman (directeur Reudink) (Bron: Reudink)

LOCHEM/BENTELO – Het Lochemse biologische veevoederbedrijf Reudink wil een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van biologische varkenshouderij. Daartoe start het per 1 juni een samenwerking met varkenshouder Ruben Exterkate in Bentelo. De varkenshouderij wordt een biologisch proefbedrijf.

Reudink zit deze samenwerking als een belangrijk onderdeel van het streven om zich als kennispartner continu te ontwikkelen. Doel is om de kennis te delen met klanten maar ook om bij te dragen aan de ontwikkeling van de biologische sector.

Proefbedrijf

“Door de samenwerking met varkenshouder Exterkate is het eerste biologisch proefbedrijf van Reudink in het leven geroepen. Dit sluit uitstekend aan bij de strategische doelstellingen van Reudink om in te zetten op innovatie, kennis, samenwerking en een optimale klantervaring. Met de kennis die we opdoen, worden onze voeders verder geoptimaliseerd en kunnen onze specialisten de klant nog beter adviseren op het erf”, zegt directeur Wilfred Jonkman van Reudink.

Bij het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst tussen Reudink en Exterkate was ook directeur Pieter Wolleswinkel van ForFarmers, het moederbedrijf van Reudink, aanwezig.

Proeven

Het varkensbedrijf biedt de mogelijkheid om proeven uit te voeren onder biologische omstandigheden. Hierbij zal de komende tijd speciaal aandacht zijn voor het testen van nieuwe voerconcepten als gevolg van gewijzigde wet- en regelgeving per 1-1-2022.

Er is sprake van toenemende interesse voor de biologische varkenshouderij, gedreven door extra vraag vanuit de markt en door de recent gepresenteerde Green Deal, Farm to Fork-strategie vanuit de EU.

Biologisch

Het bedrijf van Exterkate bevindt zich in de ombouwfase en wil naar een omvang van 150 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. De eerste biggen worden begin juni geboren. Dit betekent dat in december de eerste biologische vleesvarkens kunnen worden geleverd. Het vlees wordt afgezet via De Groene Weg.

“We hebben gekozen voor biologisch omdat het ons alles biedt wat we zochten, maar niet konden vinden in de conventionele sector. Als biologische varkenshouder produceer je namelijk naar gelang de (markt)vraag en is er meer financiële zekerheid. Dat spreekt ons aan”, aldus Ruben Exterkate.

Voerproeven

Samen met Reudink worden voerproeven gedaan bij biggen, zeugen en vleesvarkens. De Groene Weg is ook partner in dit proces en ondersteunt bij de proeven middels een focus op data-uitwisseling.